Europa nu va mai fi niciodată la fel după războiul din Ucraina. Vladimir Putin tocmai a fost detronat, Reuters anunțând că o altă țară a luat locul Rusiei, devenind furnizor principal de gaze naturale pe continent. Datele publicate de Refinitiv Eikon arată clar efectul deciziilor liderului de la Kremlin, care a cerut reducerea sau sistarea livrărilor de gaze către mai multe state „neprietenoase”.

Rusia nu mai este furnizorul principal de gaze naturale în Europa
Războiul din Ucraina ar putea schimba echilibrul puterilor pe continent. Rusia a fost detronată, pierzându-și statutul de furnizor principal de gaze naturale în Europa.

Datele publicate recent de Refinitiv Eikon arată că locul i-a fost luat de un stat nordic – Norvegia. Reorganizarea topului este consecința deciziilor luate de Vladimir Putin, care a cerut fie sistarea fie reducerea livrărilor către mai multe „state neprietenoase”.

Norvegia pare să își dorească să mențină acest nou statut, menținând producția ridicată până la finalul acestui deceniu, în condițiile în care liderii Uniunii Europene au vorbit deja despre planurile de eliminare a dependenței de importurile energetice din Rusia. Anunțul a fost făcut marți de ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland, într-un interviu acordat agenției Reuters.

„Mă aștept să ne putem menține nivelurile producției la care ne aflăm acum până în 2030. Vedem că există proiecte dar și planuri pentru dezvoltare și operare care ne pot ajuta să menținem sus volumele ridicate ale gazelor pe viitor”, a explicat Aasland.

Share.