Economia dependentă de petrol a Rusiei se află într-o recesiune profundă, la șase luni de la invadarea Ucrainei, în ciuda sancțiunilor economice aplicate de către vest.

Cu toate acestea, economia Rusiei continuă să scadă treptate, deși a fost „ajutată” de China și India prin cumpărarea de petrol rusesc ieftin, în timp ce sancțiunile occidentale aduc o stagnare economică ce se va întinde pe o perioadă lungă de timp.

Exodul întreprinderilor occidentale și valul de sancțiuni occidentale punitive care vizează exporturile energetice vitale ale Rusiei și sistemul său financiar au un impact, dar nu în modul în care mulți se așteptau.

Rubla s-a prăbușit până la un minim record în raport cu dolarul american la începutul acestui an, în urma invaziei, în timp ce Occidentul a înghețat aproximativ jumătate din rezervele valutare ale Rusiei, în valoare de 600 de miliarde de dolari. Dar de atunci și-a revenit la cel mai puternic nivel față de dolarul american din 2018.

Marile lanțuri vestice au plecat, dar rușii au în continuare fast-food
Există un motiv pentru care fanii ruși ai McDonalds și Starbucks încă își pot lua doza de fast-food, spune Chris Weafer, partener fondator al Macro Advisory Ltd, o companie de consultanță care consiliază companiile multinaționale din Rusia și Eurasia, pentru CNN.

Începând cu 2014, multe branduri occidentale din Rusia au cedat în fața presiunilor guvernamentale și au localizat o parte sau toate lanțurile lor de aprovizionare. Astfel, atunci când aceste companii au plecat, a fost relativ ușor pentru cumpărătorii ruși să le cumpere și să continue să le ruleze, pur și simplu schimbând ambalajul și ambalajul.

Share.