Trei state din Balcanii de Vest – Serbia, Albania şi Macedonia de Nord – au anunţat vineri, 2 septembrie, că au ajuns la un acord important. Ele vor forma o coaliție pentru a se sprijini reciproc în a face faţă amenințării deficitului de energie şi alimente pe fondul crizei războiului declanşat de Rusia în Ucraina, transmite Reuters.

O nouă coaliție la granița României
Balcanii de Vest cuprind Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru, Bosnia și Kosovo, țări care aspiră să adere la Uniunea Europeană. Toate acestea depun eforturi considerabile pentru a satisface nevoile de energie pe fondul penuriei cauzate de criza din Ucraina.

În cadrul unui summit al Iniţiativei „Balcani Deschişi” la Belgrad, președintele sârb Serbiei, Aleksandar Vucic, prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, şi cel al Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski, au convenit să facă front comun, creând un organism care să ajute cele trei guverne să îşi împartă surplusul de energie şi alimente.

Țările sunt dependente de importuri, din anumite puncte de vedere
Serbia depinde aproape în întregime de importurile de gaz din Rusia şi își produce aproape 70% din nevoile sale de electricitate în centrale electrice pe cărbune învechite.

Share.