Șeful armatei ucrainene a avertizat în cursul zilei de miercuri asupra amenințării Rusiei de a folosi arme nucleare în Ucraina. Acest lucru ar crea riscul unui conflict nuclear ,limitat’, scrie Reuters. Un general din Ucraina a susținut că războiul ar putea dura până anul viitor. ,,Există o amenințare directă de utilizare, în anumite circumstanțe, a armelor nucleare tactice de către forțele ruse”, a declarat generalul Mykhailo Zabrodsky.

Război Rusia-Ucraina: detalii despre riscul unui atac nuclear
Generalul Valeriy Zaluzhnyi a susținut într-un articol scris în colaborare cu deputatul Mykhailo Zabrodsky că războiul ar putea să continue până anul viitor. Articolul conține cea mai detaliată evaluare a războiului de până acum a comandantului suprem ucrainean și transmite mesaje puternice contrastante cu cele transmise de înalții oficiali ucraineni.

,,Există o amenințare directă de utilizare, în anumite circumstanțe, a armelor nucleare tactice de către forțele ruse”, a declarat generalul Mykhailo Zabrodsky.

,,De asemenea, este imposibil să excludem complet posibilitatea implicării directe a principalelor țări din lume într-un conflict nuclear ,limitat’ în care perspectiva celui de-al treilea război mondial este deja vizibilă”, se mai arată în articol.

Moscova a negat în trecut speculațiile în privința unei folosiri a armelor nucleare sau chimice. Ucraina va trebui să egaleze raza de acțiune a armelor Moscovei pentru a schimba cursul războiului, susțin Valeriy Zaluzhnyi și Mykhailo Zabrodsky.

,,Singura cale pentru o schimbare majoră a situației strategice este, fără îndoială, o serie de mai multe contraatacuri consecutive sau, în mod ideal, simultane, ale forțelor armate ale Ucraine în timpul campaniei din 2023”, au spus ei.

Share.