Cristi din Filiași, Dolj, a venit în Sibiu pentru a se opera. Pe drum, aproape de Valea Oltului, a întâlnit o bătrânică și pe nepotul său, cu care confecționa coșuri. Ce a urmat după aceea depășește orice scenariu de film!

Un tânăr din Dolj se confruntă cu probleme grave de sănătate, motiv pentru care a venit la medicii din Sibiu ca să fie operat din nou. Pe drum, s-a oprit la o benzinărie, aproape de Valea Oltului, unde a întâlnit o bătrânică și pe nepotul său. Femeia confecționa coșuri, alături de băiețelul de doar zece ani. Cristi s-a oprit, impresionat de munca sa, apoi a început să discute.

„- Sărut’mâna, bunica! Ce faceți?
– Ce să fac domnul meu, o pâine!

Și mâinile îi mergeau, împleteau în timp ce discutam. Am luat un loc pe bordură și i-am zis, zâmbind: “hai să fur ceva meserie!”

– “Să-mi iei toate bucuriile fiule, că pari încercat de soartă!” Cuvintele dânsei mi-au șuierat pe la ureche dar nu i-am dat atenție prea mare. Știam totuși suferința din sufletul meu și un oftat în plus nu l-aș mai fi vrut”, extras din fragmentul postat de Cristi pe rețelele de socializare.

Pe parcursul discuției, tânărul din Dolj s-a apropiat de bătrânica misterioasă și a reușit să afle și povestea tristă a nepotului, rămas singur pe lume, după ce mama sa și cei șapte frați au murit asfixiați. Tatăl celui mic a înnebunit, iar biata femeie face coșulețe pentru a putea să-l crească.

Dorind să o ajute pe biata bătrână, Cristi a vrut să cumpere un coș și a întrebat prețul. Bunica și-a dat imediat seama că nici tânărul nu trecea printr-o perioadă bună, așa că s-a oferit să i-l dea cadou, cu condiția ca el să dea de pomană după aceea.

Curios fiind cât costă un coș, m-a privit și a repetat. “Ochii tăi își caută supărare mare! Să îl iei dumneata, așa.. fără bani și să pui de pomană în el pentru ziua de astăzi!”

Ați simțit vreodată teamă din nimic?
Așa eram eu! Avea nevoie de bănuți și mă îndemna să iau ceva gratis. Între timp, a trecut o tipă și cu ochii miloși, i-a întins 30 lei. Probabil îi cunoștea povestea.. și a zis: “mi-l faci pentru mâine, te rog! Acum sunt pe grabă..”

Îi pricepusem valoarea. M-am uitat în portofel, aveam hârtii de 100 lei. I-am întins una și am zis: “uite, dacă mă întorc sănătos.. îl iau de aci’!”

– Nu mumă! Gratis ți-l dau! Ai încredere!

L-am luat pe cel mic deoparte, i-am băgat suta de lei în buzunar și i-am zis.. “uite, cu mamaie nu mă înțeleg! Să vă luați ceva mâncare!”

– Bine bunica! Îl iau! Sărut’mâna!”, a povestit Cristi.

Cristi: „Icoana și coșul sunt la loc de cinste! Probabil vor rămâne o viață…„
Tânărul din Dolj a rămas marcat de povestea femeii, dar şi de faptul că aceasta, deşi a fost greu încercată de viaţă nu şi-a pierdut încrederea în oameni şi bunătatea din suflet. Mai mult, întâlnirea cu bătrânica i-a dat încrederea de care avea nevoie pentru cea de-a doua operație.

După procedura chirurgicală, Cristi a visat coșul de la bătrână și cum îl folosea ca să le împartă mere copiilor. Uluit, și-a spus povestea pe rețelele de socializare.

„Și din mâna dreaptă parcă a “scos” o icoană mică, învechită tare – genul care se pot pune la gât. “Uite, să îți dea cărate de întors!”

Tot drumul, am avut o mică teamă. Nu pricepeam de ce bunica insista cu o idee. Teama aceea sau gândul ei curat, m-au adus “înapoi”. Cât timp prima operație nu e ieșit – a doua a fost cu un risc foarte mare – apoi au urmat 3 zile de agonie completă. Știți oare ce am tot visat? “Un coș plin cu mere, pe care îl împărțeam copiilor pe stradă și le ziceam pe nume, deși nu-i cunoșteam!”.

Este gândul care nu-mi dă pace nici acum și nu eram mare fan “vise”. Uitându-mă printre imagini, am dat peste ea și doream să vă povestesc. “Icoana și coșul” sunt la loc de cinste! Probabil vor rămâne o viață…”, a adăugat bărbatul.

Share.