Atenție la conserva de pește desfăcută în frigider! Chiar dacă este un obicei răspândit, specialiștii avertizează cu privire la riscurile la care ne expunem. Deși conservele de pește sunt apreciate pentru termenul lor de valabilitate îndelungat, diversitatea preparatelor în care pot fi incluse și pentru nutrienții importanți pe care îi conțin, păstrarea unei conserve deschise în frigider poate duce la probleme serioase.

Conservele de pește nedeschise pot fi depozitate în cămară pentru câteva luni, dacă sunt ferite de căldură și lumina soarelui. Însă, după deschidere, recipientul își pierde capacitatea de sterilizare și nu mai poate împiedica dezvoltarea bacteriilor și a unei toxine care poate provoca botulismul. Această afecțiune, deși rară, poate fi gravă, deoarece toxina atacă sistemul nervos al organismului și poate provoca dificultăți la înghițire, gură uscată, vedere încețoșată, paralizie, greață, vărsături și crampe abdominale.

Majoritatea recipientelor de conserve sunt fabricate din aluminiu, iar în timp, o parte din metal poate fi transferată în conținut. Aceasta poate fi un risc mai mare atunci când oxigenul este introdus în interiorul conservei după deschidere. Alimentele mai acide, cum ar fi ananasul sau roșiile, pot accentua acest fenomen, iar o peliculă de culoare gri poate acoperi cutia și poate scurge în alimente. Deși aspectul poate fi neplăcut, nu este periculos.

Pentru a evita orice risc, se recomandă transferarea resturilor din conserva de pește într-un recipient din sticlă ermetic închis, care poate fi păstrat în frigider timp de cel mult două sau trei zile. În acest fel, poți să te bucuri în siguranță de nutrienții importanți din peștele conservat, fără a-ți pune sănătatea în pericol.

Share.