5 trucuri cu care puteti salva Rosiile de la mana

Data actualizării: 5 iulie 2024

Mana este un fléau care pândește culturile de roșii și se răspândește cu rapiditate, având potențialul de a distruge complet plantările. Cu toate acestea, salvarea produselor agricole este posibilă prin aplicarea unor metode simple de prevenție și control ale acestei boli.

Emulsia de Bicarbonat de Sodiu, Ulei și Săpun Lichid

Emulsia de bicarbonat de sodiu, ulei și săpun lichid este o metodă eficientă de combatere a manei. Prepararea acesteia constă în amestecarea a 5 litri de apă cu 1 lingură de bicarbonat de sodiu, 3 linguri de ulei și 1 linguriță de săpun lichid într-un recipient.

Se amestecă bine, iar soluția obținută se aplică imediat pe plante cu un pulverizator. Acest preparat ajută la lupta eficientă împotriva acestei boli, protejând astfel viitoarea recoltă de roșii.


Decoctul de Conifere

O altă metodă la îndemâna oricărui grădinar este decoctul de conifere, care se prepară dintr-un litru de ace de brad sau pin, 500 ml de apă și 30 de grame de săpun de rufe. Acele se fierb timp de 5 minute, apoi se lasă decoctul să se răcească și se filtrează printr-o bucată de tifon. Produsul final, diluat cu apă în proporție de 1 la 5, se aplică pe roșii pentru a le păstra sănătoase.

Citește și:

Metode Non-Convenționale

Protecția culturilor de roșii împotriva manei poate fi asigurată și cu ajutorul unor metode non-convenționale cum ar fi:

  1. Infuzia de Gunoi de Grajd – Preparată dintr-un litru de bălegar proaspăt de vacă și 10 litri de apă. Soluția se aplică pe plante cu o mătură.
  2. Infuzia de Urzici – Se obține dintr-un kilogram de urzici și 3 litri de apă. După 24 de ore de infuzie, soluția se strecoară și se adaugă 30 grame de săpun de rufe.
  3. Infuzia de Usturoi – Preparată din 200 grame de usturoi sau tije, 200 grame de apă, 20 grame de iod și 30 grame de săpun de rufe.

Aceste metode, accesibile și simple în realizare, sunt nu doar eficiente în protejarea culturilor de tomate împotriva manei, dar stimulează și dezvoltarea sănătoasă a acestora. Cu aceste soluții la îndemână, grădinarii pot avea încredere că recolta lor de roșii va fi salvată de la acest neplăcut inamic al plantelor, numit mana.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨