„Dezvăluiri cutremurătoare din Spitalul Pantelimon: „Doamna cu coasa” și saloanele morții”

Noi detalii șocante ies la iveală din dosarul procurorilor care investighează morțile suspecte din secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din București. Una dintre doctorițele acuzate, cunoscută sub porecla de „doamna cu coasa”, ar fi implementat un sistem de „eficientizare” care a dus la scăderea dozei de noradrenalină pentru pacienții considerați fără șanse.
Acuzații grave și metode controversate
O investigație realizată de procurori dezvăluie practici tulburătoare în secția ATI a Spitalului Sf. Pantelimon. Una dintre doctorițele arestate, cunoscută sub numele de „doamna cu coasa”, este acuzată că a introdus un sistem de „eficientizare” a activității începând cu lunile octombrie-noiembrie 2023. Conform documentului întocmit de procurori, aceasta ar fi redus dozele de noradrenalină pentru pacienții considerați fără speranță.
„Inculpata a intrat în salonul asistentei, a ajustat rata de administrare a noradrenalinei în dispozitivul pacientului, reducând-o de la 15 ml pe oră la 1 ml pe oră și i-a spus că pacientul este ‘de lăsat’. De asemenea, i-a cerut asistentei să noteze în foaia de observație valoarea de 15 ml/oră,” se arată în documentul procurorilor.
Procurorii susțin că această practică făcea parte dintr-un plan bine stabilit, motiv pentru care au fost formulate acuzații de crimă premeditată. Se pare că doctorii le certau pe asistentele care încercau să resusciteze pacienții aflați între viață și moarte, iar unele asistente administrau pe ascuns cantitatea necesară de noradrenalină pentru a menține pacienții în viață.
Reacții și controverse
Reacțiile la aceste acuzații nu au întârziat să apară. Societatea Română de Terapie Intensivă (SARTI) a respins acuzațiile procurorilor printr-un comunicat în care afirmă că procurorii au o înțelegere parțială a aspectelor medicale ale cazului.
„Din informațiile furnizate de Parchet reiese clar că este vorba despre o înțelegere parțială a aspectelor medicale ale cazului și că, de fapt, era vorba despre un pacient cu tensiune arterială extrem de scăzută și șoc refractar, tratat cu doze masive de noradrenalină, la care s-a revenit la o doză recomandată. Prin urmare, nu se poate vorbi în niciun caz despre crimă sau omor cu premeditare,” afirmă SARTI.
În replică, procurorii au anexat la dosar înregistrările injectomatului cu care au fost administrate dozele pacientului de 54 de ani, precum și discuțiile dintre angajații spitalului, care constatatu aceleași nereguli.
Impactul și reacțiile în comunitatea medicală
Retinerile celor două doctorițe au provocat o reacție puternică în rândul personalului medical din secția ATI a Spitalului Pantelimon. Joi dimineața, cadrele medicale au intrat în grevă spontană, iar pentru opt ore operațiile a zece pacienți au fost amânate. Medicii au amenințat că își vor da demisia în bloc, fiind profund afectați de acuzațiile aduse colegelor lor.
„Presiunea e foarte mare, a fost oricum foarte mare, dar acum a explodat. E inadmisibil să se facă public, să vadă o țară că noi avem niște doctorițe criminale. De ce? S-a terminat procesul cumva și nu știm noi? E inadmisibil, e o specialitate care salvează vieți,” a declarat Dr. Florina Pompilian, șefa secției ATI Sf. Pantelimon.
După două ore de discuții cu ministrul Sănătății, cadrele medicale au decis să își continue activitatea, iar operațiile amânate vor fi reprogramate pentru zilele următoare.
Scandalul de la Spitalul Pantelimon a început în aprilie, când o asistentă i-a spus directoarei de îngrijiri că în secția ATI unii medici nu administrează corect tratamentul, provocând astfel decesul pacienților. Anchetele interne și alte investigații nu au găsit nereguli la acel moment, dar recentele dezvăluiri au schimbat perspectiva asupra cazului.
Ministrul Sănătății a declarat că va lăsa justiția să își facă treaba, iar dacă se vor descoperi greșeli în efectuarea controalelor administrative și medicale, nu va ezita să ceară demisii în lanț.
Ancheta de la Spitalul Sf. Pantelimon ridică semne de întrebare asupra numărului redus al secțiilor ATI și lipsa personalului medical specializat, subliniind nevoia urgentă de reformă în sistemul sanitar românesc.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨