Țara Oașului din județul Satu Mare este cunoscută pentru casele sale impunătoare, construite în mare parte de românii care au emigrat în străinătate. Totuși, în prezent, multe dintre aceste adevărate palate sunt părăsite și scoase la vânzare la prețuri uriașe, devenind astfel atracții turistice nevalorificate la adevarata lor valoare.

Palatele din Țara Oașului: Împărăția Abandonată

În Țara Oașului, casele impunătoare sunt omniprezente. Construite cu migală și pasiune de către românii plecați în străinătate, aceste „palate” au ajuns să fie mai mult o amintire a speranțelor și visurilor celor care le-au ridicat. Ana, o localnică de 70 de ani, povestește cum își duce zilele într-o anexă a casei copiilor săi, plecați la Paris. „Rămân casele goale și părăsite, nu avem ce face”, spune ea cu amărăciune.

Reclamă

Aceste case, multe dintre ele având până la nouă camere și chiar piscine, sunt scoase la vânzare cu prețuri care variază între 100.000 și 300.000 de euro. Deși par o afacere profitabilă, cei interesați rămân doar cu privitul, prețul fiind un obstacol uriaș. „Nu este exploatat potențialul turistic. Lipsește creativitatea”, afirmă Marc Murillor, un turist din Barcelona.

Atracții Turistice Nevalorificate

În ciuda prețurilor prohibitive, aceste palate au devenit adevărate atracții turistice, uimind chiar și pe cei care vin din străinătate. Cu statui și coloane impresionante, multe dintre casele din Țara Oașului sunt comparate cu monumente de renume mondial, precum Sagrada Familia. „Asta seamănă cu Sagrada Familia”, spune Marc Murillor.

Cu toate acestea, potențialul turistic al zonei rămâne neexploatat. Turistul din Barcelona continuă: „Nu găsești două case la fel. E trist că nu sunt locuite.” De aceeași părere este și Sorin, un turist din Arad, care subliniază unicitatea acestor construcții și regretă că nu sunt folosite pentru a atrage și mai mulți vizitatori.

Oameni și Locuri în Schimbare

În ultimii ani, ritmul construcțiilor în Țara Oașului a încetinit considerabil. Autoritățile locale confirmă că au fost eliberate mai puține autorizații de construcție atât în cartierul Certeze, cât și în alte localități din zonă. „Oamenii n-au mai cumpărat terenuri,” explică reprezentanții locali.

Aceasta dinamica a dus la stagnarea dezvoltării în regiune și a lăsat multe dintre aceste case părăsite, fără șansa de a fi valorificate. Într-un peisaj de o frumusețe rară, aceste construcții părăsite rămân mărturii mute ale unor vremuri mai prospere și ale visurilor neîmplinite ale celor care au plecat în căutarea unei vieți mai bune.

Prin urmare, Țara Oașului, cu palatele sale părăsite și peisajele pitorești, a devenit o destinație a contrastelor, unde splendoarea arhitecturală se îmbină cu tristețea abandonului. Oportunitățile turistice și de investiții există, dar rămân, deocamdată, nefructificate.