După creșterile substanțiale din septembrie, pensionarii români vor beneficia de noi majorări de pensii începând cu luna ianuarie 2025. Guvernanții au anunțat măsuri suplimentare care vizează o ajustare semnificativă a veniturilor celor care au muncit o viață întreagă.

Majorări semnificative pentru milioane de pensionari

De la 1 septembrie 2024, veniturile a peste 82% dintre pensionarii din România au crescut, însă această veste bună nu este singura. Începând cu luna ianuarie 2025, se anunță noi majorări de pensii, beneficiarii urmând să primească mai mulți bani fie pe card, fie prin intermediul poștașului.

Reclamă

Guvernanții au dat asigurări că aceste măsuri sunt menite să corecteze inechitățile din sistemul de pensii și să aducă justiție socială pentru milioane de pensionari. Astfel, de la 1 ianuarie 2025, alte 13,1% dintre pensii vor fi ajustate prin indexare, aducând totalul celor care beneficiază de majorări la 95,6%.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat (PSD), Lucian Romașcanu, a explicat că aproximativ 82,5% dintre pensii au beneficiat deja de o creștere semnificativă, cu o medie de aproximativ 620 de lei. „Indexarea pensiilor este un act de dreptate socială așteptat de milioane de pensionari care, la muncă și contribuții egale, primeau pensii diferențiate. Marea lor majoritate, 82,5%, cresc încă din septembrie cu o medie de cca. 620 lei (27%), iar din ianuarie vor crește și alte 13,1% în urma indexării. Deci, în urma recalculării și a indexării anuale, cresc 95,6% dintre pensii!” a declarat Romașcanu.

Cum se aplică majorările de la 1 ianuarie

Șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a detaliat modul în care se vor aplica aceste majorări. Potrivit acestuia, toate majorările de pensii se vor face pe baza unor indicatori clari, incluzând rata inflației și 50% din salariul mediu. „Toate majorările de pensii se vor face din 1 ianuarie pe baza unor indicatori clari, cu rata inflației, la care se adaugă și 50% din salariul mediu. Cea mai mare problemă pe care noi o aveam în sistemul public, că erau pensii în plată când legea prevedea stagii de cotizare diferite”, a spus Baciu.

Acesta a subliniat că obiectivul principal este ca la contribuții egale să existe pensii egale în plată, marcând astfel cea mai amplă reformă a sistemului de pensii din ultimii 50 de ani. „La contributivitate egală vrem să avem pensii egale în plată. Este cea mai amplă reformă pe care statul român a făcut-o în ultimii 50 de ani. Lucrăm de trei ani de zile pentru recalculare. Am fost capacitați la maxim”, a adăugat Baciu.

Impactul social al noilor măsuri

Noile măsuri de recalculare și indexare a pensiilor sunt menite să aducă un echilibru necesar în sistemul de pensii din România. Pensionarii care au trăit ani întregi cu venituri insuficiente vor vedea acum o îmbunătățire reală a calității vieții. Aceste schimbări nu doar că aduc o compensare financiară, dar vin și ca o recunoaștere a contribuțiilor și muncii lor de-a lungul anilor.

Prin aceste măsuri, guvernanții își arată angajamentul față de asigurarea unei bătrâneți demne pentru toți cetățenii care au muncit în România. Reformele anunțate sunt așteptate să stimuleze și încrederea în sistemul public de pensii, oferind stabilitate și predictibilitate pe termen lung.

Pensionarii români pot privi cu optimism spre viitorul apropiat, știind că veniturile lor vor continua să crească și că eforturile guvernanților sunt îndreptate spre a aduce echitate și justiție socială. Este un pas important pentru a asigura că toți cei care au contribuit la dezvoltarea societății românești vor avea parte de o pensie care să le permită o viață decentă.