Rețete de Zacuscă de Pește pentru Provizii de Iarnă

Data actualizării: 30 iulie 2025

Gospodinele din întreaga țară își umplu cămările cu delicatese pentru sezonul rece, iar zacusca de pește devine tot mai populară. În acest articol, îți prezentăm două rețete delicioase de zacuscă de pește, perfecte pentru a completa stocul de provizii. Descoperă cum poți prepara aceste bunătăți și adaugă un plus de savoare cămării tale.

Zacuscă de Pește: O Delicatesă de Iarnă

Zacusca de pește este o rețetă tradițională care a câștigat inimile multor gospodine. Aceasta combinație de pește și legume este nu doar gustoasă, ci și sănătoasă, oferind un aport important de nutrienți esențiali.

Ingrediente Pentru Zacuscă de Pește

Pentru a pregăti această rețetă, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:


  • 4 kg de pește (la alegere)
  • 4 kg de ceapă
  • 1 kg de morcovi
  • 1 litru de ulei
  • 1 kg de ardei capia sau gogoșari copți
  • 3-4 linguri de bulion
  • 4-5 linguri de zahăr
  • Sare după gust

Mod de Preparare

Procesul de preparare începe cu curățarea și tăierea cepei în solzișori mici. Ardeii capia se coc, se curăță de pielițe și se taie cubulețe. Peștele se dezosează și se dă prin mașina de tocat.

Citește și:

Următorul pas este călirea legumelor în ulei, începând cu ceapa, urmată de morcovi și ardei. Se adaugă carnea de pește, zahărul, bulionul și condimentele, lăsând totul să fiarbă la foc mic până când compoziția capătă o consistență mai groasă, aproximativ o oră.

După ce a fiert suficient, zacusca se pune în borcane spălate și uscate. Borcanele se fierb într-un vas mare, cu un prosop pe fundul vasului și apă până aproape de capace, pentru aproximativ 20 de minute.

Zacuscă de Pește Macrou și Legume: O Alternativă Savuroasă

Pentru cei care doresc o alternativă la rețeta clasică, zacusca de pește macrou și legume este o opțiune excelentă. Aceasta aduce un plus de savoare prin combinația de ingrediente și condimente.

Ingrediente Necesare

Pentru această variantă, vei avea nevoie de:

  • 1,5 kg pește macrou
  • 800 gr ceapă
  • 1 kg ardei gogoșari
  • 250 gr morcovi
  • 300 ml suc de roșii
  • 200 ml ulei
  • 100 ml apă
  • 150 ml oțet
  • O linguriță de zahăr
  • 3 căței de usturoi
  • Sare, piper și câteva frunze de foi de dafin

Mod de Preparare

Se începe prin curățarea peștelui, îndepărtând coada și capul, și punându-l la fiert în apă și oțet cât să acopere peștele. După fierbere, se curăță de oase și se trece prin mașina de tocat.

Ceapa, morcovii și gogoșarii se spală, se curăță și se toacă mărunt, iar morcovul se dă prin răzătoare. Se încinge o tigaie mare, se adaugă ceapa, apoi gogoșarul și morcovul, lăsând totul pe foc până când scade zeama de la legume.

Se adaugă sucul de roșii, usturoiul, peștele și condimentele, lăsând zacusca la fiert până când sosul se leagă, aproximativ 30 de minute. La final, se adaugă puțină zeamă în care a fiert peștele pentru un plus de aromă.

Când este gata, zacusca se potrivește de sare și piper și se transferă în borcane curate și sterilizate. Se fierb aproximativ o oră la bain-marie, după care se lasă să se răcească până a doua zi și se păstrează în cămară.

Aceste rețete de zacuscă de pește sunt perfecte pentru a aduce un plus de savoare mesei în sezonul rece. Încearcă-le și tu și bucură-te de gustul autentic al preparatelor tradiționale!

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨