„Ajutoare pentru încălzire: Statul oferă 700 de lei pentru facturi la iarnă”

Data actualizării: 28 iulie 2025

În contextul creșterii costurilor la energie și a sezonului rece care se apropie, guvernul a instituit o serie de măsuri pentru a sprijini populația vulnerabilă. Printre acestea se numără și ajutorul financiar de 700 de lei pentru plata facturilor la energie, destinat anumitor categorii de beneficiari. Află în continuare cum și în ce condiții poți primi acest sprijin.

Ajutorul pentru încălzire: Cine sunt beneficiarii și cum se acordă

Guvernul a anunțat că va continua să ofere ajutorul pentru încălzirea locuinței și suplimentul pentru energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri. Acest sprijin vine în contextul creșterii costurilor de trai și al recalculării pensiilor, fără ca aceste modificări să influențeze drepturile de ajutor pentru încălzire.

„Venim cu o decizie importantă și în privința ajutorului pentru încălzire: sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.


Ajutorul de 700 de lei este acordat de două ori pe an și poate fi utilizat pentru plata facturilor curente sau restante, exclusiv la locul de consum de la domiciliul beneficiarului. Cardurile pentru încasarea acestei sume sunt distribuite de Poșta Română, iar listele cu beneficiari sunt întocmite printr-un parteneriat între mai multe instituții de stat, inclusiv Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și Ministerul Finanțelor – ANAF.

Citește și:

Criterii de eligibilitate și procedura de aplicare

Beneficiarii eligibili pentru acest ajutor includ mai multe categorii de persoane vulnerabile, cum ar fi pensionarii și persoanele cu handicap. Pentru a fi eligibil, un pensionar trebuie să aibă o pensie mai mică sau egală cu 2000 de lei. De asemenea, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei, pot aplica pentru acest sprijin.

Categoriile de beneficiari includ:

  • Pensionari cu vârsta de peste 60 de ani cu venituri mai mici sau egale cu 2000 de lei.
  • Pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 2000 de lei.
  • Persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii sub 2000 de lei.
  • Familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei conform Legii nr. 277/2010.

Măsurile adoptate prevăd și faptul că pensionarii trebuie să prezinte ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare pentru a obține aceste drepturi. De asemenea, plățile se fac prin mandat poștal, iar beneficiarii pot efectua gratuit până la opt plăți pe durata programului de sprijin, urmând ca de la a noua plată să fie percepută o taxă de 2,5 lei.

Continuitatea sprijinului și impactul asupra consumatorilor vulnerabili

Ministerul Muncii a anunțat că ajutorul pentru încălzire va continua să fie acordat în aceleași condiții și în următorii ani, iar criteriile noi pentru acordarea acestuia, conform Legii privind Venitul Minim de Incluziune (VMI), se vor aplica doar pentru cererile depuse după 1 ianuarie 2025.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat importanța acestei măsuri: „Măsura aplicată vine în sprijinul celor aflați în dificultate financiară, mai ales că o mare parte a beneficiarilor de ajutor pentru încălzire și a suplimentului pentru energie fac parte din categoria pensionarilor și a familiilor cu copii.”

În plus, pentru a preveni o posibilă explozie a prețurilor la energie după expirarea plafonării tarifelor la 1 aprilie 2025, Ministerul Energiei și Ministerul Muncii vor colabora pentru a identifica consumatorii vulnerabili și a le oferi sprijinul necesar.

„Cu siguranță, asta trebuie s-o facem și o fac și alte țări din Uniunea Europeană,” a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Astfel, ajutorul pentru încălzire rămâne o măsură crucială pentru protejarea celor mai vulnerabili membri ai societății de impactul negativ al creșterii costurilor la energie.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨