În urma ploilor torenţiale, judeţul Galaţi se confruntă cu o situaţie critică, marcată de pierderi de vieţi omeneşti şi daune semnificative. Premierul Marcel Ciolacu și Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au intervenit rapid pentru a coordona acţiunile de salvare şi pentru a oferi ajutoare de urgenţă locuitorilor afectaţi. Misiunile de salvare sunt în plină desfăşurare, iar autorităţile fac eforturi intense pentru a restabili normalitatea în zonele calamitate.
Alertă Meteorologică și Intervenții Imediate
Meteorologii au emis un cod roşu de ploi abundente pentru localităţi din judeţele Vaslui şi Galaţi, aducând dezastru în aceste regiuni. Ploile torenţiale au inundat gospodării, drumuri și infrastructuri, iar patru persoane au murit la Galaţi. În faţa acestei tragedii, premierul Marcel Ciolacu s-a deplasat la faţa locului pentru a coordona acţiunile de urgenţă.
Reclamă
„Am convocat pentru mâine dimineaţă Comandamentul Energetic cu toţi cei implicaţi în rezolvarea situaţiei de la Galaţi. Între timp, echipele de intervenţie au reuşit realimentarea localităţilor Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Cuca şi Plevna”, a transmis Burduja pe pagina sa de Facebook. Echipele de intervenţie ale operatorului de distribuţie DEER – Muntenia Nord au reuşit să reconecteze patru posturi de transformare, reducând astfel numărul utilizatorilor nealimentaţi la 24.089.
Guvernul a anunţat că până în prezent au fost evacuate şi mutate în siguranţă 271 de persoane, iar alte 14 persoane din comuna Pechea sunt încă în dialog cu autorităţile pentru a fi convinse să părăsească zonele periculoase. În localităţile Slobozia Conachi şi Pechea vor fi amenajate tabere cu o capacitate de 400 de locuri fiecare.
Mobilizare Națională pentru Ajutorare
Premierul Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au vizitat zonele calamitate, semn că guvernarea e unită în faţa acestei crize. „Sentimentul de solidaritate ne face să devenim o comunitate puternică, nu doar la nivel declarativ. Deasupra dialecticii politicii interne se află interesul național și grija față de semenii aflați în dificultate. Suntem suflet către suflet alături de grijile și nevoile compatrioților noștri din zonele calamitate”, a afirmat Nicolae Ciucă pe Facebook.
Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Sociale a eliberat urgent ajutoare pentru populația afectată: apă, alimente, paturi, lenjerii de pat, saci de dormit și alte necesităţi pentru cazarea temporară. Armata a trimis 10 bărci de salvare în comuna Pechea.
Premierul a subliniat necesitatea solidarităţii şi a făcut un apel către societatea civilă şi firme să contribuie la eforturile de ajutorare. „Trebuie să fim solidari cu cei care sunt în nevoie astăzi. De aceea fac apel la toţi cei care vor să ajute, societatea civilă sau firme. Toată România este alături de Galaţi şi Vaslui. Au nevoie de ajutorul nostru!”, a spus Ciolacu.
Intervenții și Ajutor Umanitar
Peste 5000 de gospodării din 12 localităţi din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii, iar 252 de persoane au fost evacuate. În judeţul Vaslui, 40 de persoane au fost evacuate. Premierul Marcel Ciolacu, miniştrii Cătălin Predoiu, Angel Tîlvăr şi Mircea Fechet, împreună cu şeful DSU Raed Arafat, se află la Slobozia Conachi pentru a coordona intervenţiile.
„Prioritatea, cum este şi normal, este salvarea de vieţi omeneşti. În acest moment, avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid”, a declarat premierul la faţa locului. Două tabere pentru prim ajutor vor fi amplasate în apropierea zonelor sinistrate, iar Guvernul va aloca sumele necesare din fondul de rezervă pentru refacerea infrastructurii după retragerea apelor.
Klaus Iohannis a reacţionat la situaţia critică, oferind condoleanţe familiilor îndoliate şi un mesaj de solidaritate cu cei afectaţi. Preşedintele a subliniat necesitatea accelerării proiectelor de infrastructură critică pentru a reduce riscurile dezastrelor provocate de inundaţii.
Solidaritate în Fața Dezastrului
Județele Galați și Vaslui continuă să lupte cu efectele devastatoare ale inundațiilor. Într-un efort de solidaritate națională, autoritățile, organizațiile și cetățenii se unesc pentru a oferi sprijin și ajutor celor afectați. Mobilizarea rapidă și eficientă a resurselor și personalului de intervenție subliniază importanța colaborării și coordonării în fața dezastrelor naturale.
Această tragedie ne reamintește de vulnerabilitatea noastră în fața naturii și de necesitatea de a fi pregătiți și uniți pentru a face față provocărilor viitoare.