Un nou ciclon amenință Europa! Avertizări de Cod roșu și portocaliu au fost deja emise

După ravagiile lăsate în urmă de ciclonul Boris, un alt ciclon dinspre Mediterană se îndreaptă spre Europa, aducând cu el furtuni violente.

Autoritățile au emis avertizări de Cod roșu și portocaliu în mai multe țări afectate, inclusiv Italia, Polonia și Cehia. Italia rămâne una dintre cele mai afectate țări în urma trecerii ciclonului Boris. Pagubele estimate se ridică la 8 miliarde de euro, iar numărul victimelor a ajuns la 17 în Europa Centrală și de Est, conform surselor citate de Observator.

Reclamă

Italia, grav afectată de ciclonul Boris

Peste o mie de persoane au fost evacuate, iar doi oameni sunt dați dispăruți după ce locuințele lor au fost complet inundate.

Regiunea Emilia Romagna, situată în nordul Italiei, a fost devastată, orașe precum Faenza fiind complet acoperite de ape. Faenza, aflat la doar 40 de kilometri de Bologna, este de nerecunoscut. Străzile au fost înghițite de ape, iar în acest moment doi oameni sunt dați dispăruți în zonă.

„E ceva ce-ţi dă fiori de fiecare dată când te uiţi. Îţi spulberă inima să-ţi vezi oraşul inundat. Am 27 de ani şi e prima dată când trebuie să mă deplasez cu o barcă. Înainte, puteam să o fac cu bicicleta”, a declarat un localnic italian afectat de inundații.

Cod galben de inundații în Italia și alte țări din Europa

Un total de 11 regiuni din Italia se află sub avertizare Cod galben de inundații și ploi torențiale. Însă nu doar Italia suferă de pe urma acestui dezastru natural. Cehia și Polonia se numără printre cele mai afectate țări din Europa Centrală.

În orașul Żagań din Polonia, nivelul apei a crescut alarmant, ajungând la 7 metri. Râul Oder este pe cale să inunde pentru a doua oară orașul Wroclaw, autoritățile locale fiind în stare de alertă.

„Am alergat cu copiii prin pădure până la vecinii de pe deal”, a povestit un localnic din Cehia, descriind haosul provocat de viiturile masive care au afectat regiunile joase.

Europa se confruntă, astfel, cu o nouă serie de fenomene meteorologice extreme, iar autoritățile din zonele vizate recomandă locuitorilor să rămână vigilenți și să urmeze instrucțiunile oficiale pentru a-și proteja viața și bunurile.

HARTĂ Cum a ajuns ciclonul Boris în România, unde a provocat inundații devastatoare. De ce sunt tot mai dese episoadele meteo violente

Ciclonul Boris a lovit Europa centrală și de sud-est, provocând scăderea temperaturilor cu 15-20 de grade și inundații devastatoare în România, Cehia, Polonia și Austria. Acestea sunt cele mai grave inundații din ultimii 25 de ani. De ce sunt tot mai frecvente astfel de fenomene meteorologice extreme?

Încălzirea globală nu aduce doar veri mai fierbinți și ierni neobișnuit de calde, ci și mai multe furtuni violente și episoade cu ploi torențiale.

Ploi ca în perioada musonică din India

Ciclonul Boris a afectat grav România, Austria, Cehia, Polonia, Ungaria și Slovacia. În unele zone din Austria și Cehia, a plouat peste 300 mm în trei zile, echivalentul a 4-5 luni de precipitații. În România, inundațiile din zona Galați au ucis șapte oameni.

În Cehia și Polonia, circulația trenurilor a fost afectată, iar la Viena a fost închis metroul. La altitudini sub 1.000 de metri în Alpi, s-a înregistrat ninsoare, inclusiv în stațiunea Mariazell, situată la sub 800 de metri. Pe Transalpina din România, a nins pentru prima dată în septembrie.

Cantitățile impresionante de precipitații

Conform datelor weatheronline.co.uk, în perioada 13-16 iunie, la Tulln, Austria, au căzut 339 de litri de apă pe metru pătrat, iar la Lunz am See 311 litri. Recordul absolut a fost de 439 de litri pe metru pătrat la Serak, Cehia, o valoare demnă de sezonul musonic din India.

Pentru România, cea mai mare valoare a fost înregistrată la stația meteo din Bacău – 131 de litri pe metru pătrat. Aceasta înseamnă că în doar trei zile, în Bacău a plouat cât în 3-4 luni. Primele efecte devastatoare s-au simțit vineri, iar maximul intensității a fost atins în weekend.

De ce ciclonul Boris a fost atât de grav

Ciclonul Boris s-a format prin întâlnirea aerului rece din nordul Europei cu aerul cald din zona mediteraneană. O masă de aer rece a rămas izolată într-o atmosferă caldă, generând precipitații violente și scăderi abrupte de temperatură.

Furtuna a fost gravă din două motive principale:

  • Aerul rece din nord s-a combinat cu umezeala din apele neobișnuit de calde ale Mediteranei și Mării Negre.
  • O zonă de presiune scăzută a rămas blocată între două zone de presiune ridicată, ceea ce a izolat furtuna de curentul jet, aducând aer umed din Mediterana către Europa centrală.

Vara anului 2024 a fost cea mai caldă din istorie pentru România și Europa Centrală. În prima săptămână din septembrie, temperaturile au atins peste 35 °C în centrul Europei și 30 °C în Scandinavia. După doar câteva zile, aceste regiuni au înregistrat temperaturi specifice finalului de toamnă.