Când începe postul Sfântului Crăciun în 2024.

Postul Crăciunului, cunoscut și sub denumirea de Postul Nașterii Domnului, este primul post din anul bisericesc și ultimul din anul civil.
Acest post are un rol de pregătire spirituală pentru creștini, fiind rânduit de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioși de sărbătoarea nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.
Postul începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, iar lăsatul secului are loc pe 14 noiembrie. Este un post de asprime mijlocie, cunoscut și ca un post al bucuriei.
Ce alimente sunt permise și interzise în Postul Crăciunului?
În această perioadă, creștinii se abțin de la alimentele de origine animală, precum carne, lapte, ouă, brânză și alte derivate. În zilele de luni, miercuri și vineri, se consumă doar alimente fără ulei și fără vin.
Marți și joi, se pot consuma untdelemn și vin, iar sâmbăta și duminica, până pe 20 decembrie, este permisă consumarea de pește, ulei și vin. Există numeroase zile cu dezlegare la pește, printre care 21, 23, 24, și 25 noiembrie, precum și alte date semnificative.
Pe lângă rânduiala alimentară, postul presupune și o disciplină spirituală. „Scopul postului nu este numai de a face deosebiri între unele mâncăruri, ci de a disciplina trupul și puterile sufletești, spre ușurare și curățire de păcate”, explică părintele Cleopa.
Astfel, creștinii sunt încurajați să se roage mai mult, să se abțină de la fapte rele și să fie mai îngăduitori și iubitori.
Tradiții și obiceiuri în perioada Postului Crăciunului
Pe lângă restricțiile alimentare și spirituale, în această perioadă există o serie de tradiții și obiceiuri care au rădăcini adânci în cultura românească.
Unul dintre obiceiurile de sezon sunt șezătorile de iarnă, unde femeile se adunau pentru a torce, dar și pentru a socializa și a împărtăși povești și cântece. În duminica de Lăsata Secului, familiile se reunesc pentru a petrece împreună, după care încep ritualurile de purificare.
În duminica de Lăsata Secului se mai obișnuiește ca oalele să fie puse cu gura în jos pentru a proteja gospodăria de rele. Alte obiceiuri includ „bătutul pernelor” pentru fetele nemăritate sau prezicerile vremii pe baza formei pieptului de găină.
Pe 21 noiembrie este Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, o zi cu semnificații profunde, iar pe 29 noiembrie, în ajunul Sfântului Andrei, se practică obiceiuri de protecție împotriva strigoilor prin ungerea ușilor și ferestrelor cu usturoi.
De Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, se spune că, dacă nu a nins, iarna va fi aspră.
Rugăciunile specifice Postului Crăciunului
Rugăciunea joacă un rol esențial în această perioadă, fiind un mijloc de curățire a sufletului. Credincioșii sunt încurajați să rostească rugăciuni precum „Tatăl Nostru”, „Crezul”, și rugăciuni specifice fiecărei zile a săptămânii.
O rugăciune puternică în această perioadă este: “Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe…”.
Rugăciunile sunt considerate o modalitate de întărire a legăturii cu Dumnezeu și de pregătire spirituală pentru a celebra nașterea Mântuitorului.
Postul Nașterii Mântuitorului este un timp de reflecție și căință, în care credincioșii caută să se curățească de păcate și să se apropie de divinitate.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨