Megaproiectul pe care Nicolae Ceaușescu n-a mai apucat să-l termine prinde, din nou, viață. Este de-o importanță strategică pentru România

Data actualizării: 24 iulie 2025

Megaproiectul Hidrocentrala Răstolița, inițiat în 1989 sub regimul lui Nicolae Ceaușescu, este pe cale să fie finalizat, după decenii de stagnare.

Situată în județul Mureș, această investiție a fost ultima demarată de autoritățile comuniste înainte de căderea regimului Ceaușescu. Cu o capacitate instalată de 35,2 MW și o producție estimată de 46,3 GWh/an, hidrocentrala promite să ofere un impuls semnificativ sistemului energetic românesc.

Pe 23 octombrie 2024, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Mureș a publicat proiectul de acord de mediu necesar pentru defrișarea a aproape 40 de hectare de pădure, un pas esențial pentru finalizarea construcției.


Cetățenii au până pe 27 octombrie 2024 să conteste proiectul, conform comunicatului oficial:

Citește și:

„În cazul în care nu se primesc comentarii/observații justificate ale publicului interesat la proiectul acordului de mediu până la data de 27.10.2024, Agenția pentru Protecția Mediului Mureș emite acordul de mediu“, au precizat reprezentanții agenției, potrivit România Liberă.

Cu toate acestea, proiectul întâmpină opoziție din partea mai multor ONG-uri și activiști de mediu care susțin că lucrările sunt ilegale. Acestea contestă defrișarea a 171 de hectare de pădure, inclusiv 0,6 hectare situate în Parcul Național Călimani, un areal cu protecție strictă.

Antoniu Bumb, reprezentant Declic, a declarat pentru Europa Liberă:

„În România, legea permite defrișări în parcuri naționale doar dacă în acele parcuri există zone de dezvoltare durabilă. Or, în cazul de față nu există o asemenea zonă unde intervențiile umane sunt mai permisive”.

Informații-cheie despre proiect:

  • Puterea instalată: 35,2 MW
  • Producția de energie medie anuală: 46,3 GWh/an
  • Suprafețe de defrișat: aproape 40 de hectare în afara fondului forestier, inclusiv 0,6 hectare în Parcul Național Călimani

Autoritățile argumentează că suprafața defrișată din parc este mică, doar 0,6 hectare, într-un parc care se întinde pe peste 25.000 de hectare. În ciuda criticilor, proiectul avansează cu promisiunea de a aduce beneficii semnificative sectorului energetic din România.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨