Nucul, copacul protejat de lege. De ce nu ai voie să tai nucii – ce amendă riști dacă faci așa ceva. Cum obții AUTORIZAȚIILE de care ai nevoie dacă un nuc este o amenințare

Data actualizării: 21 iulie 2025

Nucul, copacul protejat de lege în România, nu poate fi tăiat fără autorizație, chiar dacă se află pe proprietatea personală. Conform Legii pomiculturii nr. 348/2003, tăierea nucilor se poate face doar cu o autorizație obținută de la Direcțiile pentru Agricultură Județene.

Acest lucru este valabil atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. În caz contrar, amenzile variază între 5000 și 10.000 de lei.

Condițiile pentru obținerea autorizației


Pentru a obține o autorizație de tăiere, nucii trebuie să îndeplinească unul dintre următoarele criterii:

Citește și:
  • Sunt îmbătrâniți și au ramuri uscate în proporție de 60% din coroană.
  • Sunt amplasați într-un perimetru unde urmează să se construiască obiective de interes național sau local.
  • Se află pe aliniamentele drumurilor naționale și pun în pericol siguranța circulației rutiere.

Aprobarea solicitării de tăiere este realizată de specialiștii Direcțiilor pentru Agricultură Județene, care efectuează o verificare prealabilă.

Claudia David, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Județeană Brașov, a declarat că „în cursul anului trecut, la nivelul Direcției pentru Agricultură Județeană Brașov au fost înregistrate un număr de 156 de cereri pentru tăiere nuc.

Au fost autorizate doar 46, pentru diferența de 110 s-a recomandat toaletarea.” Cultura nucului în România este în declin, parțial din cauza faptului că un nuc produce nuci în cantitate suficientă pentru consum și vânzare doar după aproximativ șase ani.

În trecut, până în anul 1900, nucul ocupa suprafețe întinse, însă defrișările masive pentru lemnul său prețios au contribuit la declinul accelerat al livezilor de nuci. Castanii comestibili sunt, de asemenea, protejați prin lege.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨