Adevărul despre colesterolul din ouă. Numărul exact de ouă de consumat pe săptămână

Data actualizării: 18 iulie 2025

Ouăle sunt o sursă accesibilă de proteine și nutrienți, fiind și o sursă naturală de colesterol. Cu toate acestea, colesterolul din ouă nu crește nivelul de colesterol din sânge în același mod ca alimentele bogate în grăsimi trans.

Deși unele studii au legat consumul de ouă de bolile de inimă, alimentele consumate alături de ouă, precum șunca de porc grasă și cârnații, pot contribui la acest risc. Modul de preparare, cum ar fi prăjirea în ulei sau unt, este, de asemenea, un factor important.

Numărul ideal de ouă pe săptămână

Oamenii sănătoși pot consuma până la 7 ouă pe săptămână fără risc crescut de boli de inimă. Potrivit Dr. Francisco Lopez-Jimenez de la Mayo Clinic, acest consum poate preveni accidentele vasculare și degenerescența maculară, o boală severă a ochilor.


În schimb, la persoanele cu diabet, consumul a 7 ouă pe săptămână ar putea crește riscul de boli cardiace, deși nu toate studiile confirmă această legătură.

Citește și:

De asemenea, alte cercetări asociază consumul de ouă cu dezvoltarea diabetului, subliniind necesitatea unor studii suplimentare.

Experții sugerează următoarele:

  • Consumul zilnic de colesterol nu ar trebui să depășească 300 mg.
  • Un ou mare conține aproximativ 186 mg de colesterol, în special în gălbenuș.
  • Dacă dieta nu include multe alimente cu colesterol, un ou pe zi poate fi sigur.
  • Albușul oului nu conține colesterol și este bogat în proteine.

Este recomandat ca persoanele care doresc să consume ouă fără a-și crește nivelul de colesterol să se limiteze la albușuri, care nu conțin colesterol și sunt bogate în proteine.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨