Asa faci cea mai delicioasa piftie! Reteta simpla pentru Craciun

Data actualizării: 17 iulie 2025

Piftia, cunoscută și sub numele de răcitură, este un preparat tradițional nelipsit de la mesele de Crăciun și Revelion din România. Acest fel de mâncare se prepară prin fierberea îndelungată a bucăților de carne cu os și cartilaje, alături de legume și condimente.

Fie că alegeți carne de porc, curcan, pui, pește sau rață, piftia oferă o diversitate de arome și texturi, toate îmbinate într-un preparat răcoritor și gustos.

Ingrediente și metode de preparare pentru piftie de Crăciun


Pentru piftia de porc, veți avea nevoie de: două picioare de porc, un ciolan afumat, o jumătate de căpățână de porc, o căpățână de usturoi, un morcov, un pătrunjel, o țelină, o ceapă, sare și un plic de gelatină incoloră.

Citește și:

Fierbeți carnea spălată timp de trei ore până se desprinde de pe oase, adăugați legumele și fierbeți încă o jumătate de oră. După ce adăugați sare și usturoi pisat, lăsați să se răcească puțin, apoi adăugați gelatina pregătită.

Puneți carnea și legumele în farfurii și acoperiți-le cu zeama strecurată, apoi dați-le la rece.

Pentru piftia de curcan, ingredientele necesare sunt: 1,5 kg carne de curcan (preferabil aripi, gât sau gheare), un morcov, o țelină, patru cepe, 10 căței de usturoi, sare și piper.

Fierbeți carnea cu legumele timp de o oră, apoi scoateți legumele și continuați fierberea cărnii până scade zeama. Puneți porțiile de carne și legume în castronele, adăugați usturoiul zdrobit în zeamă și turnați peste carne. Se servește cu mărar după ce s-a întărit.

Pentru piftia de pui, aveți nevoie de: un kilogram de carne de pasăre mai bătrână, 1,5 litri de supă de pui, o ceapă, o lingură de ulei, 2-3 căței de usturoi, 4-5 boabe de piper, un plic de gelatină și sare.

Fierbeți carnea cu supa și 1,5 litri de apă, adăugați ceapa și sarea după o oră. La final, puneți usturoiul și gelatina, apoi strecurați zeama. Distribuiți bucățile de carne în castroane și turnați zeama, lăsând la rece minimum șase ore.

Peștele poate fi și el o opțiune pentru piftie, cu ingrediente precum: un crap de un kg, o ceapă, un morcov, o rădăcină de pătrunjel, 6-10 boabe de piper, trei căței de usturoi, o foaie de dafin, sare și lămâie.

Fierbeți zarzavatul cu capul și coada de pește, apoi strecoară zeama și fierbeți trunchiul de crap feliat. Dezosați peștele și puneți-l în castron, apoi turnați zeama cu usturoi peste feliile de pește.

Pentru piftia de rață, pregătiți 1,3 kg carne de rață, sare, o ceapă, doi căței mari de usturoi și șase foi de gelatină. Fierbeți bucățile de carne și adunați spuma, adăugați sarea și ceapa, și continuați să fierbeți la foc mic.

După ce carnea se desface de pe oase, puneți-o în forme, adăugați gelatina în zeama fierbinte și turnați lichidul peste carne după ce s-a răcit puțin.

Pentru a obține o zeamă limpede de piftie, utilizați albuș de ou și coajă mărunțită, încălzind supa la foc mic pentru a coagula impuritățile. Strecurați supa printr-o sită sau tifon pentru a obține o piftie clară și gustosă.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨