Epava unei nave spaniole încărcate cu aur în valoare de 17 miliarde de dolari a fost descoperită în apropiere de Columbia

Data actualizării: 15 iulie 2025

Epava unei nave spaniole, încărcată cu aur în valoare de 17 miliarde de dolari, a fost descoperită în apropiere de Columbia. San José, un galion cu 62 de tunuri și trei catarge, a fost scufundat de britanici în 1708, în Războiul de Succesiune Spaniolă.

Epava a fost găsită în 2015, încărcată cu aur și obiecte valoroase, iar acum, cu ajutorul tehnologiei avansate, autoritățile columbiene au descoperit alte două epave în zonă.

Descoperiri arheologice subacvatice în largul Columbiei

Cele două noi vase sunt o barcă colonială și o goeletă, datând din perioada în care Columbia și-a declarat independența față de Spania, în 1810.


Anunțul a fost făcut de președintele Columbiei, Ivan Duque, menționând că descoperirile au fost făcute în apropierea epavei San José, scufundată în largul orașului-port Cartagena de Indias.

Citește și:

Locația exactă a epavei San José este ținută secretă pentru a descuraja vânătorii de comori.

Un purtător de cuvânt al marinei columbiene a informat că epava San José prezintă un grad remarcabil de conservare, fiind vizibile tunuri, monede și lingouri de aur, precum și veselă de porțelan.

„Cu ajutorul inscripțiilor descoperite, a fost posibil să se determine locurile de fabricare a tunurilor vasului: la Sevilla și Cadiz, în anul 1655”, a declarat amiralul José Joaquín Amézquita.

Acesta a adăugat că „se pot vedea diferitele obiecte din aur, inclusiv „macuquinas” și data la care au fost bătute.”

Informații suplimentare despre descoperiri:

  • San José s-a scufundat la o adâncime de aproximativ 600 de metri.
  • Epavele descoperite recent includ o navă din perioada colonială și o goeletă de aproximativ 200 de ani.
  • Originea celor două noi vase este necunoscută.

Epava San José se află în centrul unei dispute juridice internaționale. Columbia revendică proprietatea epavei și a comorilor, dar Spania susține că, fiind o navă de război spaniolă, îi aparține conform dreptului internațional.

UNESCO a sfătuit Columbia să nu recupereze epava, din cauza costurilor și complexității operațiunii. Până în prezent, nu s-au efectuat acțiuni fizice pentru recuperarea epavei sau a comorilor sale.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨