Avertismentul Poliției Române: Frauda telefonică se înmulțește! Cum trebuie să procedaţi în astfel de situații

Poliția Română a emis un avertisment important cu privire la creșterea numărului de cazuri de fraudă telefonică cunoscută sub numele de „vishing”.
Acest tip de escrocherie implică furtul de informații personale sau bancare prin intermediul convorbirilor telefonice, în care escrocii folosesc un robot vocal pentru a contacta victimele și a solicita informații sensibile.
„Hello, we are from the Romanian Police» Dacă un apel telefonic începe cu fraza de mai sus, vă anunțăm că, din acel moment, vă pierdeți timpul sau, cine știe, posibil și ceva bani la sfârșit!
Nu deținem roboții telefonici care să apeleze pentru noi sau să vă ceară să apăsați „TASTA 1” pentru a intra în legătură cu un polițist!
Butonul de a închide apelul este foarte recomandat, urmat de o sesizare, dacă ați fost prejudiciat!”, a transmis Poliţia Română, într-un mesaj pe pagina de Facebook.
Cum să procedați în cazul unui apel suspect
Poliţia Română subliniază importanța recunoașterii acestor apeluri frauduloase și a adoptării unor măsuri de precauție pentru a evita să deveniți victimă.
Vishingul implică apelarea și manipularea persoanelor pentru a obține informații personale sau financiare. Iată ce pași recomandă Poliția Română:
- Identificați corect un astfel de apel telefonic fals! Nu acceptați să faceți ce vi se spune prin telefon! Nu tastați un alt număr și nici nu urmați alți pași indicați prin telefon!
- Nu efectuați plăți în conturile oferite prin telefon și nu oferiți date personale sau date bancare!
- Nu accesați eventuale link-uri de acces puse la dispoziție de persoane necunoscute, în timpul sau după încheierea apelurilor telefonice de tip vishing și nu tastați pe telefonul mobil anumite secvențe de cifre comunicate de către autori, pe durata convorbirilor.
- Dacă ați fost prejudiciați, anunţaţi Poliţia prin apelarea numărului de urgenţă 112 sau adresați-vă celei mai apropiate unități de poliție.
În mesajul său, Poliția Română atrage atenția că aceste informații sensibile pot fi utilizate pentru furtul de identitate sau pentru a efectua tranzacții frauduloase.
Poliția recomandă prudență în divulgarea următoarelor tipuri de informații: date personale de identificare, cum ar fi numele, prenumele, C.N.P., adresa, numărul de telefon, data nașterii; dar și informații privind conturile bancare și detalii financiare.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨