Cum se încălzeau românii în fața frigului pe vremea lui Ceaușescu? Iernile erau mai aspre în perioada dictaturii

Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, iernile erau o adevărată provocare pentru români, care se luptau cu frigul din locuințe. Temperaturile din apartamente ajungeau să fie între 5 și 12 grade Celsius, iar românii erau nevoiți să găsească metode ingenioase pentru a se încălzi.
O soluție populară era aprinderea aragazului în bucătărie, locul unde familiile își petreceau cel mai mult timp în sezonul rece.
Cum erau controlate resursele în perioada comunistă
Condițiile de viață în comunism erau stricte, iar măsurile luate de stat pentru a economisi energia erau drastice. În conformitate cu un document din 1988 al Ministerului de Interne, aprobat de ministrul Tudor Postelnicu, scopul acestor măsuri era
„folosirea rațională a energiei electrice, termice și gazelor naturale”.
Apa caldă era livrată doar două ore pe zi, iar la etajele superioare presiunea era atât de scăzută încât apa nu ajungea. Curentul se întrerupea frecvent, uneori fără preaviz.
Un decret semnat de Nicolae Ceaușescu în 1988, Decretul nr. 315/13 octombrie 1988, impunea ca
„cetățenii sunt obligați să gospodărească cu maximum de grijă energia electrică, termică și gazele naturale și să elimine orice formă de risipă a acestora”.
În plus, consiliile populare aveau sarcina de a întocmi programe pentru livrarea căldurii și apei calde menajere în fiecare localitate.
Măsurile impuse de regimul comunist vizau și unități ale ministerului, penitenciarele, fabricile și restaurantele. Era interzis consumul de energie electrică în afara programului de lucru și utilizarea reșourilor electrice.
În aceste condiții, gospodinele, pentru a face economie, apelau la metode ingenioase pentru a-și încălzi locuințele.
Lista măsurilor implementate în perioada comunistă:
- Limitarea temperaturilor din locuințe la 10 grade Celsius.
- Furnizarea apei calde doar două ore pe zi.
- Întreruperi frecvente ale curentului electric, uneori fără preaviz.
- Interzicerea consumului de energie electrică în afara programului de lucru.
- Programe locale pentru livrarea de căldură și apă caldă menajeră.
Aceste măsuri reflectă încercările regimului comunist de a controla resursele, însă și dificultățile cu care se confruntau românii în viața de zi cu zi.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨