Un ciclon polar loveşte România. Vortexul polar aduce ninsori abundente şi ger siberian

Data actualizării: 13 iulie 2025

Un ciclon polar a început să afecteze Europa, aducând ninsori abundente și temperaturi scăzute în mai multe regiuni. Precipitațiile au debutat joi seara, în sud-vestul României, și s-au extins treptat către est pe parcursul nopții.

În nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, Transilvania și Moldova, au fost înregistrate fenomene de lapoviță și ninsoare, în timp ce în restul țării, inclusiv în București, au predominat ploile.

Strat subțire de zăpadă în Capitală

În București și în zonele de sud și sud-est ale Munteniei, precum și în Dobrogea, s-a depus un strat subțire de zăpadă, care a oferit peisajului un aspect hibernal vineri dimineața. Totuși, zăpada s-a topit rapid din cauza temperaturilor mai ridicate înregistrate pe parcursul zilei.


Meteorologii avertizează asupra drumurilor alunecoase, mai ales în regiunile unde ploile înghețate au dus la formarea poleiului. În sudul țării, cantitățile de precipitații au ajuns până la 15 l/mp, în timp ce în jumătatea nordică acestea nu au depășit 5 l/mp.

Citește și:

Val de viscol

În noaptea de vineri spre sâmbătă, o nouă rundă de precipitații este așteptată, predominant sub formă de ploi în afara zonelor montane.

Meteorologii Severe Weather prognozează un val de viscol semnificativ pentru weekend, determinat de un ciclon intens ce va aduce ninsori și temperaturi scăzute în multe țări din Europa.

Acest ciclon va afecta vestul Europei vineri, extinzându-se către centrul și sud-estul continentului până la începutul săptămânii viitoare. În Alpi și Munții Pirinei sunt așteptate ninsori semnificative, iar aerul rece din Arctica va păstra temperaturile mult sub media sezonului în Franța, Spania și Portugalia.

Pentru București, meteorologii au emis o alertă de „freezing rain”, iar vremea se va răci semnificativ în zilele următoare. În special în zonele montane și regiunile afectate de viscol, drumurile vor deveni extrem de periculoase din cauza vânturilor puternice și a ninsorilor.

Aceasta este doar prima furtună dintr-o serie de fenomene meteorologice extreme prognozate pentru săptămânile viitoare, care ar putea afecta mai multe regiuni ale Europei.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨