De ani de zile, această rețetă simplă și delicioasă încântă gusturile tuturor. Poate fi adaptată ușor cu stafide, fructe sau nuci, iar uneori chiar și cu caise din conservă, pentru un gust deosebit.
Ingrediente necesare:
- 500 g brânză de vaci
- 450 g smântână
- 100 g unt la temperatura camerei
- 8 ouă
- 7 linguri de făină
- 7 linguri de zahăr
- 1 plic de praf de copt
- Coaja rasă de la o lămâie
- Opțional: stafide, fructe, nuci
- Unt pentru tapetare
- Dulceață de caise pentru servire
- Zahăr pudră
Reclamă
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 180°C. Ingredientele se pun pe rând într-un bol mare, în ordinea menționată, și se amestecă bine până se obține o compoziție spumoasă.
Turnați compoziția într-o tavă cu pereți înalți, tapetată cu unt. Tava se lovește ușor de masă pentru a uniformiza aluatul și a elimina eventualele bule de aer.
Introduceți tava în cuptorul preîncălzit și coaceți timp de 25-30 de minute. Prăjitura va crește inițial, dar se va lăsa după ce este scoasă din cuptor. Se poate servi atât caldă, cât și rece, având un gust la fel de bun.
Dacă aveți timp, încercați și plăcinta cu dovleac!
Plăcinta cu dovleac este o rețetă sănătoasă și ușor de pregătit, perfectă pentru sezonul rece sau perioadele de post. Aceasta poate fi realizată rapid folosind foi de plăcintă din comerț, economisind timp și energie.
Ingrediente necesare:
- 1 kg de dovleac pentru plăcintă
- 6-7 linguri de zahăr
- 1 pachet de foi pentru plăcintă
- 100 ml de ulei
- 50 ml de apă
- 2 linguri de zahăr pudră
- Scorțișoară
Mod de preparare:
Spălați și curățați dovleacul de coajă. Radeți-l pe răzătoarea mare sau folosiți un robot de bucătărie. Amestecați dovleacul ras cu zahărul și scorțișoara, apoi împărțiți compoziția în două părți egale.
Ungeți tava cu puțin ulei sau tapetați-o cu hârtie de copt. Așezați o foaie de plăcintă pe fundul tăvii, ungeți-o cu ulei și stropiți-o cu puțină apă. Continuați să alternați foile, unse fiecare cu ulei și apă, până la jumătatea cantității de foi.
Adăugați jumătate din compoziția de dovleac ras și uniformizați. Așezați un alt strat de foi, procedând la fel, și întindeți restul de umplutură. Încheiați cu un strat de foi, iar ultima foaie trebuie unsă bine cu ulei și presărată cu zahăr pudră.
Tăiați plăcinta în cuburi, direct în tavă, și coaceți-o timp de 35-40 de minute, până devine aurie. După coacere, acoperiți-o cu un prosop curat timp de 10 minute, apoi stropiți-o cu apă rece și lăsați-o să se răcească complet.
Aceste rețete sunt ușor de pregătit și cu siguranță vor încânta întreaga familie!