Fostul președinte al Statelor Unite, Jimmy Carter, a murit la vârsta de 100 de ani, conform presei americane. Carter, care a deținut funcția de președinte între 1977 și 1981, a fost un important susținător al păcii și drepturilor omului. Fiul său, Chip Carter, a declarat: „Tatăl meu a fost un erou, nu numai pentru mine, ci și pentru toți cei care cred în pace, drepturile omului și iubirea altruistă”. El a adăugat că întreaga familie și lumea au fost influențate de angajamentul lui Carter față de aceste valori.

Ultimii ani și decese în familie

Reclamă

În ultimii ani, Jimmy Carter a fost internat de mai multe ori în spital, iar în februarie anul trecut, familia sa a anunțat că a ales „să își petreacă timpul rămas acasă”, alături de cei dragi. Această decizie a avut sprijinul deplin al familiei și al echipei sale medicale. În noiembrie anul trecut, soția sa, Rosalynn Carter, a decedat la vârsta de 96 de ani. Carter a călătorit pentru a participa la slujba ei de pomenire la biserica Glenn Memorial din Atlanta.

Jimmy Carter s-a născut la 1 octombrie 1924 și a fost cultivator de arahide și guvernator al statului Georgia înainte de a deveni președinte. În timpul mandatului său, a fost artizanul Acordurilor de la Camp David, care au condus la semnarea tratatului de pace israeliano-egiptean în 1979. Cu toate acestea, mandatul său a fost umbrit de criza ostaticilor americani în Iran din 1979-1980. În 1980, a pierdut alegerile prezidențiale în fața republicanului Ronald Reagan.

După ce a părăsit Casa Albă, în 1982, Carter a fondat o organizație pentru promovarea dezvoltării, sănătății și soluționării conflictelor la nivel global. În 2002, a fost onorat cu Premiul Nobel pentru Pace, fiind recunoscut pentru „eforturile neobosite consacrate găsirii de soluţii paşnice la conflicte internaţionale”. În ultimii ani, din cauza problemelor de sănătate, aparițiile sale publice au fost rare, fiind prezent la omagiul național adus soției sale Rosalynn la finalul anului 2023.

Lista realizărilor:

  • Acordurile de la Camp David (1979)
  • Crearea unei fundații pentru dezvoltare și soluționarea conflictelor (1982)
  • Premiul Nobel pentru Pace (2002)

Nepotul său, Jason Carter, a menționat într-un interviu că fostul președinte nu era conștient în fiecare zi, dar „experimenta lumea cât de bine mai putea”, pe măsură ce zilele lui se apropiau de sfârșit. Jimmy Carter rămâne o figură emblematică pentru eforturile sale de promovare a păcii și drepturilor omului.