România a suferit o pierdere semnificativă odată cu dispariția scriitorului Dinu Săraru, care a murit sâmbătă la vârsta de 92 de ani. Fostul președinte al României, Ion Iliescu, în vârstă de 94 de ani, a transmis un mesaj de condoleanțe, subliniind contribuțiile majore ale scriitorului la cultura română.
Ion Iliescu a afirmat că Dinu Săraru a fost parte a unei „generaţii redutabile” care a apărat libertatea prin „cuvinte, prin idei şi prin cultură”. Fostul președinte a evidențiat opera lui Săraru, menționând romane emblematice precum „Nişte ţărani” și „Clipa”, care au adus în prim-plan spațiul românesc. De asemenea, a rememorat pasiunea și dedicarea scriitorului pentru instituții culturale importante ca Teatrul Mic și Teatrul Foarte Mic, subliniind că „a fost un om care a scris lumi şi a ridicat instituţii”.
Reclamă
Dinu Săraru s-a născut pe 30 ianuarie 1932 la Râmnicu Vâlcea, având o carieră prolifică în literatură și teatru. La doar 18 ani a debutat ca reporter la Radiodifuziunea Română și a condus ulterior numeroase publicații. Între 1977 și 1990, el a fost la conducerea Teatrului Mic și a fost creatorul Teatrului Foarte Mic. Între 2001 și 2004, a ocupat funcția de director al Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București. În 1961, a devenit membru al Uniunii Scriitorilor, iar în 2001, a fost membru fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România.
Printre lucrările sale literare se numără:
- „Nişte ţărani”
- „Clipa”
- Trilogia „Dragostea şi revoluţia”
- „Un fluture alb cu sânge pe aripi”
- „Iarba vântului”
- „Trilogia ţărănească”
- „Crimă pentru pământ”
- „Ciocoii noi cu bodyguard”
Ion Iliescu și-a încheiat mesajul de condoleanțe cu un omagiu adus vieții și operei lui Dinu Săraru, afirmând că „literatura pe care a scris-o a fost mai blândă decât încercările vieţii sale” și exprimând condoleanțe familiei: „Transmit condoleanţele mele familiei”.