Românii care au trăit înainte de Revoluția din 1989 își amintesc cu greu restricțiile alimentare severe impuse de regimul comunist. În acea perioadă, cetățenii erau nevoiți să se descurce cu rații alimentare stricte și aprovizionare deficitară.

Cine avea prioritate

Conform normelor oficiale, fiecare persoană avea dreptul la:

Reclamă

  • 10 ouă pe lună;
  • 500 de grame de carne de porc sau vită și 1 kilogram de carne de pasăre;
  • 100 de grame de unt;
  • 1 kilogram de zahăr, 1 litru de ulei și 1 kilogram de făină.

În fiecare zi, românii primeau și o porție de 300 de grame de pâine. Însă problema majoră nu era doar cantitatea redusă, ci și lipsa produselor din magazine. Cozile imense, formate încă din timpul nopții, erau o imagine comună. Cei care nu aveau răbdare să stea la coadă lăsau plasele pentru a-și păstra locul, revenind dimineața în speranța că vor găsi ceva de cumpărat.

Accesul la alimente era influențat de relații și favoruri. Informatorii regimului, membri ai aparatului de partid sau apropiații gestionarilor aveau prioritate, lăsând restul populației să se descurce cu greu. Produsele destinate exportului erau înlocuite pe piața internă cu surogate. Astfel, cafeaua era înlocuită cu nechezol, iar mezelurile conțineau în mare parte soia.

Produse precum capetele și picioarele de porc, numite ironic „adidași” și „calculatoare,” erau frecvent întâlnite în magazine pentru a suplini lipsurile. În aceste condiții, penuria alimentară și cozile interminabile au devenit simbolurile vieții cotidiene sub regimul comunist.

Perioada comunistă în România

Regimul comunist a durat între 1947 și 1989. A început cu abolirea monarhiei și instaurarea unui regim autoritar sub conducerea Partidului Comunist Român. Sub Nicolae Ceaușescu, politica de „industrializare forțată” a agravat criza alimentară, sacrificând agricultura pentru dezvoltarea industriei.

România a suferit transformări majore, atât economice, cât și sociale. Statul a preluat controlul total asupra economiei, iar represiunea politică și cenzura au devenit realități zilnice. În 1989, nemulțumirile populației au culminat cu Revoluția Română, care a pus capăt regimului comunist.

Rațiile alimentare, aprovizionarea deficitară și cozile interminabile rămân o amintire dureroasă pentru cei care au trăit acele vremuri.