Președintele României, Ilie Bolojan, a transmis primul său mesaj public în calitate de șef al statului, subliniind relația specială dintre România și Republica Moldova.

„Am avut astăzi o convorbire telefonică cu doamna Maia Sandu, Președintele Republicii Moldova, care m-a felicitat pentru preluarea interimatului funcției de Președinte al României. I-am mulțumit pentru gândurile bune și pentru prietenia sinceră dintre țările noastre.

Reclamă


România și Republica Moldova sunt legate printr-o relație specială, bazată pe o istorie comună, valori europene și proiecte de dezvoltare. Vom continua să colaborăm strâns pentru binele cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Moldova nu e singură. Suntem împreună, în aceeași luptă pentru un viitor mai bun!”, a scris Ilie Bolojan pe rețelele sociale.

Traian Băsescu: „Trump este un geambaș de terenuri”

Fostul președinte Traian Băsescu consideră că principala prioritate a lui Ilie Bolojan trebuie să fie securitatea României, având în vedere contextul geopolitic actual și posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă.

„Sunt momente extrem de fluide în politica externă. Avem trei mari puteri nucleare – SUA, Rusia, China – care au pretenții teritoriale, vedem că războiul din Ucraina nu se încheie în 24 de ore, deci avem nevoie de o Românie cu o politică externă și un președinte foarte puternic care știe ce vrea.”, a declarat Traian Băsescu, la Digi24.

El a avertizat că Vladimir Putin urmărește nu doar negocieri asupra Ucrainei, ci și asupra influenței în fostele state comuniste, ceea ce poate afecta și România.

„Este prima urgență: trebuie să știm ce gândește America despre regiune. Pentru mine, președintele SUA este deocamdată un geambaș de terenuri: vrea Groenlanda, vrea Canada, vrea Fâșia Gaza să construiască niște hoteluri și să facă turism. Este un om care crede că banul rezolvă tot.”, a spus Băsescu despre Donald Trump.

Fostul președinte a subliniat că România trebuie să fie foarte atentă la evoluțiile din politica externă, deoarece securitatea națională depășește în importanță chiar și subiectul alegerilor anulate. În opinia sa, diplomația românească trebuie să fie „agresivă” în clarificarea poziției României în relația cu Statele Unite.

„Din păcate, la Casa Albă avem un agent imobiliar. Nu știu cât succes va avea: dacă va anexa Canada, dacă va câștiga Groenlanda, nu știu dacă va primi Canalul Panama, dar este sigur că este un moment critic și trebuie să-i spunem ce-i cu regiunea Mării Negre pentru că altfel ne apropiem de o abordare a Americii care se apropie foarte mult de cea a lui Putin.

Se uită la teritorii și vrea să le înșface. Este extrem de dificil și diplomația românească trebuie să fie foarte agresivă în a clarifica lucrurile pentru că România, în relația bilaterală cu SUA, are baza de la Kogălniceanu pentru pușcașii marini, bazele aeriene, iar noi nu știm ce are Trump în cap.”, a comentat fostul președinte.

El a avertizat că o eventuală retragere a Statelor Unite din Europa ar putea lăsa continentul vulnerabil în fața unei Rusii agresive, având în vedere că Uniunea Europeană nu este încă pregătită pentru a-și asigura propria apărare.

„Dincolo de orice mare curiozitate legată de anularea alegerilor, pe care o am și eu, problema zero este securitatea României, pentru că o Americă care se retrage din angajamentele de securitate lasă o Europă nepregătită să facă față unor confruntări cu Rusia.”, a conchis fostul președinte.