Povestea denumirii stațiilor de metrou din București și singurul peron la suprafață din Capitală

Transportul subteran din București, care se întinde pe aproximativ 70 de kilometri, are o poveste interesantă legată de denumirea stațiilor.
Originea numelor stațiilor de metrou
În trecut, stațiile-capăt de linie, precum Semănătoarea și Timpuri Noi, au primit numele după fabricile care funcționau în zona respectivă. Cu timpul, unele denumiri au fost schimbate pentru a se adapta la realitatea orașului.
„Denumirile actuale provin de la ingineri renumiţi sau de la principalele străzi cu care se intersectează liniile de metrou din acea regiune.”
Astfel, Armata Poporului a devenit Lujerului, staţia Industriilor este acum Preciziei, iar Depoul IMGB a devenit Berceni. Alte schimbări de nume au inclus IMGB, care s-a schimbat în Dimitrie Leonida, Laromet transformat în Laminorului, Policolor redenumit Nicolae Teclu, și Linia de Centură, care acum poartă numele lui Anghel Saligny.
Berceni, singura stație cu peron la suprafață
Stația de metrou Berceni, anterior cunoscută drept Depoul I.M.G.B., este singura stație cu metrou la suprafață. Aceasta se găsește în extremitatea sudică a orașului, aproape de localitatea cu același nume. Un alt fapt interesant este că stația de metrou Tudor Arghezi este singura stație supraterană de metrou edificată pe două etaje. Aceasta a costat aproximativ 50 de milioane de euro, fiind realizată cu fonduri nerambursabile. Stația are o suprafață de peste 15.000 de metri pătrați și se află între stația Berceni și Șoseaua de Centură, având un traseu cu o lungime totală de 1,6 kilometri.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨