Povestea fascinanta a orasului Baia Mare unde cartierele erau conectate prin tren

Data actualizării: 23 martie 2025

O data cu trecerea timpului, numeroase povesti si fapte uimitoare din trecutul nostru sunt date uitarii. Un astfel de exemplu este Baia Mare, un oras din Romania unde, cu ani in urma, cartierele erau legate printr-un mijloc de transport neobisnuit: trenul.

Cum erau legate cartierele prin tren?

In trecut, Ferneziu de Jos si Firiza de Sus, doua localitati aproape de Baia Mare, erau conectate cu restul orasului doar cu ajutorul trenului. Desi distanta dintre acestea putea fi parcursa cu masina in doar 15 minute, in anii ’40-’50, oamenii nu puteau ajunge acolo decat daca trenul functiona. Aceasta situatie nu era intalnita doar in Baia Mare, ci si in Baia Sprie, un oras situat la aproximativ 10 kilometri de Baia Mare, unde se ajungea tot cu trenul.

Programul trenului

Probabil va intrebati cat de des circula trenul in acea perioada. Ei bine, in 1948, circulau trei perechi de trenuri de pasageri in directia Ferneziu. Orele de plecare erau fixate, in special pentru navetistii care lucrau in Baia Mare. Daca existau suficiente solicitari pentru cursele de la ora 4.00 si cea de la 14.00, atunci se forma, cu aviz special, garnitura care circula pana la Firiza. Insa, daca nu existau suficiente solicitari, trenul stationa in statia Baia Mare Fabrica.


Aparitia primului tren in Romania

Pe langa aceasta poveste fascinanta a cartierelor legate de tren, istoria infrastructurii feroviare din Romania este mult mai complexa. Se pare ca primul tren, dar si prima cursa feroviara de la noi din tara, dateaza din anul 1860. Alexandru Ioan Cuza a decis in septembrie 1865 ca gigantul Barkley-Stanisforth sa se ocupe de constructia liniei ferate Bucuresti-Filaret-Giurgiu. Aceasta urma sa fie calea cea mai scurta care lega capitala tarii cu Dunarea si astfel cu restul lumii. Regele Carol I al Romaniei a inaugurat aceasta linie de cale ferata la finele lunii octombrie 1869. Primul tren, tras de locomotiva ‘Mihai Bravul’ si condus de John Trevor Barkley, a fost considerat a opta minune a lumii.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨