Misterul pompei de combustibil detaliat de specialiști: Cum știe când rezervorul este plin

Toti șoferii care alimentează mașina la benzinărie au observat că pompa de combustibil se oprește automat când rezervorul este plin. Acest lucru se întâmplă indiferent de mărimea rezervorului sau de tipul pompei. Specialiștii au dezvăluit misterul din spatele acestui sistem.
Funcționarea pe efectul Venturi
Experții susțin că pompele funcționează pe efectul Venturi. Dispozitivul detectează schimbările de presiune și flux ale benzinei sau motorinei. Acesta „simte” umplerea rezervorului prin faptul că aerul din interior este aspirat de pistolul pompei printr-un canal.
Pistolul de alimentare are un orificiu mic aflat lângă vârful său, conectat la un tub foarte subțire. Acesta are rolul de a crea un efect de vid prin intermediul fluxului de combustibil care curge.
În momentul în care fluxul de aer este întrerupt, vacuumul creat acționează mecanismul de protecție. Astfel, pomparea combustibilului în rezervor se întrerupe. Oprirea automată este realizată de schimbarea de presiune, care declanșează un mecanism intern care eliberează un arc. Acesta oprește instant alimentarea.
Originea efectului Venturi
Efectul Venturi a fost descoperit de un fizician italian în anul 1797. Giovanni Battista Venturi (1746-1822) este cel care a inventat efectul care reduce presiunea care rezultă atunci când un fluid curge printr-o secțiune îngustă (sau strangulație) a unei țevi.
Relația dintre presiune și viteză permite funcționarea precisă și fiabilă a sistemului de oprire automată. Acest lucru este valabil indiferent de dimensiunea rezervorului de la mașină sau tipul pompei de alimentare din stațiile din România.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨