Misterul pistruilor si alunitelor: de ce apar si ce le diferentiaza

Data actualizării: 26 martie 2025

Multe persoane se confrunta cu pistruii, insa putini stiu cum se formeaza, de fapt. Chiar daca seamana cu alunitele, cele doua semne sunt diferite.

Cum se formeaza pistruii

Pistruii, cunoscuti sub numele de efelide, sunt acele pete care apar pe tenul anumitor persoane. De obicei, predispuse la pistrui sunt persoanele care au tenul deschis la culoare si parul rosu sau chiar blond. Pistruii apar la persoanele care au gena MC1R, responsabila cu formarea acestor pete plate pe ten. Una dintre principalele cauzele care duc la aparitia pistruilor este expunerea la soare.

In sezonul cald, atunci cand soarele este puternic, iar razele ating pielea, melanocitele produc melanina, pigmentul care da culoare pielii. In cazul persoanelor care sunt predispuse la pistrui, aceasta melanina nu se distribuie uniform. Astfel, apar pistruii. De obicei, pistruii apar in copilarie si se accentueaza pe masura ce pielea este expusa la soare. Odata cu inaintarea in varsta, pistruii nu mai sunt la fel de accentuati, iar in unele cazuri, se pot estompa complet.


De ce apar alunitele

Spre deosebire de pistrui, alunitele apar pe orice zona a corpului. Aceste excrescente cutanate pigmentate pot aparea fie la nastere, fie se pot forma de-a lungul vietii. De obicei, in jurul varstei de 40 de ani, acestea se stabilizeaza. Adica, nici nu mai apar altele si nici nu se mai modifica cele existente.

Citește și:

Alunitele se formeaza atunci cand melanocitele nu se distribuie deloc, ci se acumuleaza in anumite zone. Alunitele au mai multe forme si, de obicei, sunt inofensive. Se spune ca in medie, un adult are in jur de 10-40 de alunite. Cei care depasesc acest numar si ajung la peste 50, au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. Daca vorbim de persoanele cu peste 100 de alunite, atunci acestea au nevoie de monitorizare dermatologica. Exista si cazuri in care persoanele cu pistrui si cu alunite trebuie sa se prezinte la medic. De obicei, este recomandat sa se adreseze specialistului atunci cand acestea isi schimba culoarea, forma, dimensiunea sau textura.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨