Rosia romaneasca devine mai costisitoare decat carnea de miel in pietele locale

Data actualizării: 28 martie 2025

Rosia, adesea considerata leguma, desi din punct de vedere botanic este un fruct, a devenit mai costisitoare decat carnea de miel in pietele din Romania.

De ce rosia romaneasca e mai scumpa decat carnea de miel?

Cauza principala a acestui fenomen este investitia substantiala a producatorilor in incalzirea culturilor pe timpul iernii, precum si alte costuri suplimentare care se reflecta in prețul final. Un kilogram de rosii romanesti ajunge astfel sa coste aproximativ 65 de lei.

„Foarte mult, foarte mult, foarte mult. E greu, mai ales pentru pensionari. E un pret extraordinar de mare”, a declarat un client.

In ciuda acestui fapt, exista si pareri diferite.


„Pentru mine nu mi se pare deloc mare, e un echilibru totusi. Fiecare ia cat poate, cat isi permite“, a spus un alt client.

Alternative mai ieftine

In acest context, multi romani aleg rosiile de import, care, chiar daca nu sunt la fel de proaspete ca cele romanesti, reprezinta o alternativa mai accesibila, mai ales pentru cei cu un buget redus. In Buzau, de exemplu, rosiile sunt ceva mai ieftine. Un legumicultor a explicat ca acestea sunt vandute direct in piete, iar pretul este stabilit astfel incat cheltuielile de pana acum sa fie acoperite.

Citește și:

„Pretul va fi de 42 de lei, care va fi pretul final. Noi nu le vom vinde la intermediari, le vindem direct in piata si la chioscul nostru din Buzau. Este un pret prin care automat trebuie sa ne scoatem cheltuielile, ca altfel nu am putea inainta sa facem in fiecare an”, a declarat Mircea Tatu, legumicultor.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨