Biodiversitatea României amenințată de dispariția pajiștilor tradiționale de fân

Data actualizării: 4 aprilie 2025

Jurnaliștii britanici de la The Guardian au scris recent despre pajiștile tradiționale de fân din România, subliniind importanța acestora pentru biodiversitate și modul în care schimbările recente le afectează.

Simbol al vieții rurale

Conform publicației, căpițele de fân au reprezentat un simbol al vieții rurale în România timp de sute de ani. Aceste căpițe înalte de 3 metri reprezintă rezultatul a zile întregi de muncă grea depusă de familii, de la copii până la bunici, în toiul verii.

„Împreună, ei taie iarba înaltă până la talie, o lasă să se usuce la soarele fierbinte și o stivuiesc pentru a fi depozitată pe timpul iernii, pieptănând fânul în jos pentru a-l proteja de vânturile aspre, ploile abundente și zăpadă”

În plus, cercetările arată că aceste pajiști reprezintă cele mai bogate ecosisteme din punct de vedere al biodiversității. Există peste 100 de specii de ierburi și flori, precum și multe lăcuste, fluturi și păianjeni.


Transformările rapide afectează pajiștile tradiționale

Există îngrijorări cu privire la transformările rapide, care afectează pajiștile tradiționale. Un fermier din Ghimeș-Făget, o localitate montană din Carpații Orientali, a vorbit despre această problemă. El a explicat că, din cauza mecanizării și a migrării tinerilor, modul tradițional de viață a suferit schimbări mari.

Citește și:

„Iubesc locul în care am crescut. Văd valoarea enormă în ceea ce au creat strămoșii noștri – atingerea lor blândă asupra naturii, respectul lor pentru ea și modul în care lucrează câmpurile, creând o biodiversitate atât de bogată”

În contextul în care tinerii pleacă din sat, mașinile și îngrășămintele au înlocuit oamenii. Timp de câteva secole, nu au existat schimbări, dar în ultimii ani situația s-a modificat rapid. Fermierul a tras un semnal de alarmă și a spus că întreaga biodiversitate este afectată de pierderea pajiștilor tradiționale.

„Se întâmplă peste tot. Nu sunt suficienți oameni pentru a face treaba – tinerii abandonează satul. Pentru mine, este trist. Văd o valoare enormă în acest lucru, dar noua generație nu o vede”

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨