La ce sume au ajuns alocațiile în aprilie 2025, după indexarea de 13,8%

Data actualizării: 8 aprilie 2025

În aprilie 2025, părinții din România primesc sume mai mari pentru alocațiile de stat destinate creșterii copiilor, în urma indexării cu 13,8% aplicate la începutul anului trecut. Valoarea alocațiilor este stabilită în funcție de inflație, iar această majorare a intrat în vigoare la 4 ianuarie 2024.

Astfel, copiii care au peste 2 ani, dar și tinerii care urmează cursuri liceale sau profesionale primesc acum 292 de lei pe lună, cu 36 de lei mai mult decât în 2023, când valoarea era de 256 de lei.

Părinții din România primesc un ajutor din partea statului pentru creșterea copiilor, ajutor care vine sub forma unei alocații.

Copiii cu dizabilități care nu au împlinit încă 18 ani beneficiază de o sumă mai mare – 719 lei pe lună, în creștere cu 88 de lei față de valoarea anterioară, care era de 631 de lei.


„3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”,
a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, potrivit mmuncii.ro.

Cu toate că era planificată o nouă indexare la începutul anului 2025, de 10,4%, aceasta nu a mai avut loc. Guvernul a introdus așa-numita „ordonanță trenuleț”, care a plafonat alocațiile la valorile aflate în plată în noiembrie 2024.

Citește și:

Dacă această majorare s-ar fi aplicat:

  • Copiii sub 2 ani sau cei cu dizabilități ar fi primit 794 de lei (cu 75 de lei mai mult)
  • Copiii peste 2 ani – 323 de lei (cu 31 de lei mai mult)

Alocația de stat este acordată până când copilul împlinește 18 ani sau până finalizează cursurile liceale ori profesionale. Există, totuși, excepții pentru tinerii cu handicap, care pot primi alocație până la vârsta de 26 de ani, dacă urmează o formă de învățământ preuniversitar.

În schimb, elevii care repetă anul școlar din alte motive decât cele medicale – dovedite cu certificat – își pierd dreptul la alocație.

Pentru a beneficia de alocația de stat, copilul trebuie să aibă reședința legală în România și să fie înscris într-o instituție de învățământ liceal, profesional sau vocațional la momentul împlinirii vârstei de 18 ani.

De asemenea, legea prevede că și copiii cetățenilor străini fără cetățenie, dar care sunt rezidenți în România, pot primi acest tip de ajutor, cu condiția ca ei să locuiască împreună cu părinții.

Nu toate situațiile permit însă acordarea în continuare a alocației. Dacă un copil repetă anul școlar din motive care nu sunt justificate medical, alocația nu va mai fi acordată.

Excepție fac cazurile în care părinții pot prezenta un certificat medical care să demonstreze că problemele de sănătate au împiedicat progresul școlar.

În prezent, sistemul de alocații acoperă aproximativ 3,6 milioane de copii și tineri din România, conform datelor oferite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

Plățile sunt gestionate de Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, iar sursa fondurilor este bugetul statului.

Ultima creștere efectivă a valorii alocațiilor a fost realizată în ianuarie 2024, când s-a aplicat indexarea cu 13,8%, calculată în funcție de rata inflației.

Valoarea acestor alocații, chiar și în forma plafonată din aprilie 2025, rămâne una importantă pentru multe familii, fiind una dintre principalele forme de sprijin financiar oferite de stat pentru susținerea educației și dezvoltării copiilor din România.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨