Oradea, orasul din Romania care a fost Meridianul Zero al lumii timp de doua secole

Data actualizării: 11 iulie 2025

Oradea, un oraș din România, a deținut titlul de Meridianul Zero al lumii timp de aproape două secole. Acesta este un fapt surprinzător, dar puțin cunoscut, care a plasat orașul nostru în centrul atenției lumii pentru o perioadă îndelungată de timp.

Meridianul Zero și rolul său esențial

Între anii 1464 și 1667, Oradea a fost Meridianul Zero al lumii. Meridianul Zero este un punct de referință esențial pentru realizarea hărților și a fost stabilit lângă Clădirea Palatului Episcopal din Oradea. Aceasta a fost o realizare majoră, care nu ar fi fost posibilă fără contribuția lui Ioan Vitez de Zredna, un episcop școlit în Italia.

Acesta a fost profesorul copiilor lui Iancu de Hunedoara și, după ce a luat contact cu Italia, s-a aliniat mișcării renascentiste.

Primul observator astronomic din Europa

În plus, în Oradea a fost înființat și primul observator astronomic din Europa. Acesta a fost creat de Johannes Müller, un astronom de profesie, la insistențele lui Ioan Vitez de Zredna. Aici, au fost create Tabelele Orădene, o lucrare care prezenta detaliat pozițiile Lunii și ale plantelor. Potrivit istoricului Dumitru Sim, este foarte posibil ca un exemplar al acestei lucrări să fi fost folosit de Cristofor Columb în momentul în care a traversat Oceanul Atlantic.


Exploratorul l-ar fi utilizat în momentul în care a traversat Oceanul Atlantic.

În 1504, Columb s-a folosit de tabelele realizate la Oradea pentru a-i convinge pe băștinașii din Jamaica să îi ofere resursele necesare pentru expediție. În plus, lucrarea a fost folosită de Tycho Brahe și Johannes Kepler pentru a determina legea mișcării planetelor. În 1667, Meridianul Zero a fost mutat la Paris, iar mai târziu a fost stabilit în Anglia, la Greenwich.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨