Descoperirea unui loc de viață al neanderthalienilor în Munții Madridului, un exemplu unic în lume

Cercetătorii au făcut o descoperire uimitoare în Munții Madridului, un loc unde neanderthalienii trăiau cu 90.000 de ani în urmă. Această așezare neanderthaliană reprezintă un exemplu unic în lume, fiind considerată una dintre cele mai stabile și bogate regiuni.
Descoperirea așezării neanderthaliene
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Complutense din Madrid, așezarea descoperită în Munții Madridului se număra printre cele mai bogate regiuni din Peninsula Iberică și poate chiar din lume, în privința resurselor esențiale pentru supraviețuire. În urmă cu 90.000 de ani, în zona unde acum este actuala Pinilla del Valle, aflată în valea superioară a râului Lozoya, neanderthalienii au găsit un loc ideal pentru a-și duce traiul.
Dovezi ale vieții lor au fost descoperite în peștera Cueva del Camino, care astăzi este un important sit arheologic
Descoperirile au confirmat prezența lor constantă în regiune. Aproximativ 34 de indivizi trăiau aici, conform studiilor, iar comunitatea era stabilă și organizată. Zona era izolată, cu resurse din abundență, iar accesul la vânat se făcea ușor.
Comunitatea neanderthaliană și mediul înconjurător
Această regiune era foarte bogată în faună, găzduind animale precum mistreți, castori și căprioare, dar și specii acum dispărute, precum bourii sau rinocerul de stepă. Diversitatea de animale le asigura supraviețuirea, având tot ce era necesar. De-a lungul mileniilor, zona a fost locuită continuu, iar relația dintre neanderthalieni și mediul înconjurător era una echilibrată.
‘Este un exemplu unic în lume’, a spus directorul Muzeului de Arheologie și Paleontologie al Comunității Madrid.
Acesta a adăugat că valea din Munții Madridului nu a fost doar un adăpost pentru neanderthalieni, ci și un centru de activitate umană. Cu toate că nu era o comunitate prea mare, cercetătorii cred că oamenii de acolo interacționau și cu alte grupuri aflate în regiunile din apropiere. Noua cercetare consolidează ipoteza potrivit căreia Valea Lozoya reprezenta un punct important al vieții preistorice. Natura oferea condiții foarte bune pentru formarea unei comunități stabile, fapt neobișnuit printre neanderthalieni, care erau, în general, mai mobili. Această zonă reprezenta ‘cartierul de lux’ din epocă, unde oamenii trăiau în echilibru cu natura. Descoperirile recente reconfirmă ipoteza inițială conform căreia Cueva del Camino era un spațiu împărțit de oameni și prădători. Era folosit în scopuri diferite, dar în epoci diferite.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨