Cum se pregătesc românii pentru Paște în 2025 în conformitate cu tradițiile

Data actualizării: 16 aprilie 2025

Curățenia de Paște din 2025 nu este doar o activitate gospodărească, ci și o tradiție prin care ne pregătim locuința pentru sărbătorile care urmează. Fiecare zi din Săptămâna Mare este marcată de tradiții și obiceiuri specifice.

Programul curățeniei de Paște

În ziua de luni se aerisesc casele, iar marți se spală geamurile. Lucrurile se fac treptat. Luni se scot și păturile și pilotele la aerisit și se curăță canapelele și fotoliile. Conform tradiției, miercuri este ultima zi în care se face curățenie. Este esențial să finalizezi lucrurile în cursul acestei zile, pentru a te putea ocupa de restul sarcinilor.

Curățenia de Paște din 2025 nu este doar o activitate gospodărească, ci și o tradiție prin care ne pregătim locuința pentru sărbătorile care urmează.

Tradiții și obiceiuri în Săptămâna Mare

În Joia Mare sunt pomeniți morții și se vopsesc ouăle de Paște. Tot în această zi se fac și alte pregătiri pentru preparatele tradiționale, se coc cozonacii și pasca. Credincioșii merg să se spovedească și să se împărtășească. În Vinerea Mare se ține post negru și nu se coace nimic.


Cu o zi înainte de Înviere, în Sâmbătă Mare, se sacrifică mielul și se fac ultimele pregătiri pentru masa de Paște. Se pregătesc hainele noi și este ultima zi în care mai poți să vopsești ouăle, dacă nu ai avut timp în cursul zilei de joi.

Citește și:

Acum că ai aflat când se face curățenia de Paște, poți planifica în avans toate activitățile pentru a respecta tradițiile.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨