Cum fierbi corect ouale de Paste. Trucul folosit de gospodine

Data actualizării: 16 aprilie 2025

Ouale de Paște nu se fierb oricum – pașii corecți fac diferența între o coajă perfectă și un ou cu tentă verzuie, fără gust. Se începe simplu: ouăle se pun într-un singur strat, într-o oală încăpătoare, iar apa trebuie să le acopere cu aproximativ trei centimetri.

Cum se fierb corect ouăle de Paște

Oala se acoperă cu un capac și se pune la fiert. În momentul în care începe să clocotească, se ia de pe foc și se lasă deoparte. Dacă se dorește o consistență mai moale, ouăle se lasă între 1 și 4 minute în apă fierbinte. Pentru o consistență tare, acestea se țin între 15 și 17 minute. La final, se scurge apa caldă și se adaugă imediat apă rece cu cuburi de gheață, pentru a opri procesul de gătire.


Conform tradiției, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare, numită și Joia Patimilor. Culoarea preferată este roșu aprins, simbolizând sângele Mântuitorului Iisus Hristos, răstignit pe cruce. O superstiție veche spune că ouăle înroșite în această zi nu se strică tot anul. Tot din tradiția populară, ouăle roșii sunt considerate un fel de talisman protector al casei, iar oul, în general, simbolizează viața, fertilitatea, renașterea și norocul.

Citește și:

În trecut, ouăle se vopseau în mai multe culori și erau oferite în dar odată cu venirea primăverii, simbolizând revenirea naturii la viață și explozia de culoare care urmează. Azi, gospodinele pot opta pentru variante naturale, fără coloranți sintetici, folosind ingrediente la îndemână.

Pentru o nuanță de roz deschis, ouăle fierte se lasă peste noapte în suc de sfeclă roșie. Este important ca acestea să fie bine fierte înainte de a fi scufundate, deoarece lichidul pătrunde prin coajă și le poate colora și în interior.

Pentru culoarea verde, se poate folosi zeama de la spanac fiert sau de la iarbă fiartă. Nu este recomandată folosirea spanacului crud, deoarece culoarea poate ieși un gri tern, nu verdele crud așteptat.

Galbenul se obține cu ajutorul șofranului de India. Se adaugă câteva vârfuri de cuțit din acest condiment într-un borcan cu apă de la robinet, iar ouăle se lasă în lichid până când prind culoare.

Pentru ouă albastre, se folosește varză roșie. Deși lichidul rezultat este purpuriu, ouăle devin albastre dacă sunt lăsate în vopsea peste noapte. Rețeta necesită o jumătate de varză roșie fiartă timp de 30 de minute în 4 căni de apă.

Movul intens se obține cel mai ușor din afine. Jumătate de pungă de afine congelate se fierbe în 4 căni de apă timp de 30 de minute. Cojile de ou pot fi apoi frecate ușor cu afine zdrobite pentru un efect vizual deosebit, cu pete de culoare.

Pentru un portocaliu deschis, se folosesc cojile de ceapă galbenă. Acestea, deși fragile, oferă o culoare intensă ouălor. Se fierb împreună cu 4 căni de apă timp de 30 de minute. Ouăle pot fi scufundate direct în lichidul rezultat, fie odată cu fierberea, fie ulterior.

O nuanță pastel lavanda se obține din suc de grapefruit roșu. Ouăle se fierb direct în acest suc timp de 45 de minute. Pentru ca vopseaua să prindă mai bine, se recomandă adăugarea unei cantități mici de oțet în lichid.

Culoarea maro deschis poate fi obținută folosind ceai sau cafea. Cu cât lichidul este mai concentrat, cu atât nuanța va fi mai intensă. O metodă eficientă este să lăsați ouăle în lichid peste noapte. Atenție, totuși: ceaiurile aromate pot da rezultate neașteptate, în funcție de compoziția lor.

Pentru un roșu cărămiziu, se folosesc 3 linguri sau mai mult de paprika. Ingredientul se fierbe timp de 30 de minute, după care ouăle se lasă în lichid până capătă nuanța dorită.

În cazul în care se dorește un violet închis, vinul roșu este o soluție simplă și eficientă. Acesta poate fi folosit atât diluat, cât și în stare pură. Ouăle se lasă în vin pentru o perioadă mai lungă, astfel încât culoarea să prindă bine.

Toate aceste metode oferă o alternativă naturală la vopselele comerciale, dar necesită răbdare și atenție la detalii. Culoarea poate varia în funcție de prospețimea ingredientelor, tipul de ouă folosit sau timpul de expunere în lichid. Pentru rezultate mai bune, se recomandă testarea în prealabil a fiecărui tip de vopsea pe un ou, înainte de a continua cu întreaga cantitate.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨