Cantitatea de pâine recomandată zilnic de Organizația Mondială a Sănătății pentru menținerea greutății

Data actualizării: 28 iunie 2025

Pâinea este un aliment de bază în dieta multor persoane, însă consumul excesiv poate duce la creșterea în greutate. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă un consum moderat pentru a evita astfel de probleme.

Problema consumului de pâine în România

Românii sunt cunoscuți ca fiind mari consumatori de pâine, un aliment care nu lipsește de pe nicio masă și care oferă sațietate pentru o perioadă lungă de timp. Chiar dacă este delicioasă, pâinea trebuie consumată cu moderație. Pâinea albă, deși preferată de mulți, poate avea efecte negative asupra greutății și sănătății în general.


Organizația Mondială a Sănătății recomandă maxim 500 de grame de pâine pe zi.

Recomandările specialiștilor

Specialiștii sugerează că 2-3 felii de pâine ar trebui să fie suficiente pentru a oferi sațietate, fără a provoca probleme cu greutatea. Acestea pot fi consumate la micul dejun și la masa principală din zi, dar nu seara, la cină.

De asemenea, este important să ne raportăm nu doar la conținutul caloric al pâinii, ci și la combinațiile alimentare pe care le facem. Pâinea consumată cu friptură sau alături de sosuri îngrașă mai mult decât dacă este consumată alături de pește sau iaurt dietetic.

Citește și:

La fel, nu este recomandat să mâncăm pâine alături de preparate care oferă ele însele o senzație de sațietate, cum ar fi orezul, ciupercile sau pastele. Dacă simți nevoia să completezi ciupercile, poți mânca acestea cu mămăligă, înlocuitorul de succes al pâinii.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨