Urania Cremene ofera sfaturi pretioase pentru parintii care merg cu copiii la cumparaturi

Data actualizării: 16 aprilie 2025

Urania Cremene, cea mai apreciată specialistă în parenting din România, abordează, o temă cu care se confruntă majoritatea părinților, mai ales în perioada sărbătorilor. Cumpărăturile cu cei mici se pot dovedi un calvar pentru părinți, mai ales atunci când copilul începe să țipe și să facă crize în supermarket pentru că își dorește foarte multe lucruri.

Cum să gestionezi crizele copiilor în public

Urania Cremene susține că principala greșeală pe care o fac părinții este să se răstească, la rândul lor, la prunci. Experta în parenting spune că întotdeauna există soluții în astfel de situații, care vin numai în urma unei deschideri reale a părintelui față de copii. Urania e de părere că picilor trebuie să li se spună încă de acasă cum arată lista de cumpărături și la ce se pot limita.

Întrebată a cui e vina atunci când un copil nu vrea să renunțe la mofturi, Urania ne-a zis că adevărul este la mijloc.


„E la mijloc. Adevărul e undeva la mijloc. Copiii vor lucruri. Poate că este cea mai dificilă perioadă, atunci când crești un copil. Da, intri cu un copil în magazin și vede absolut toate acele lucruri care sunt gustoase, care îi plac, sunt lucioase, toate ambalajele astea, care sunt puse și strategic… Copiii își doresc și e normal să își dorească. 

În primul rând, trebuie să i se spună copilului dinainte să intre în magazin ce urmează să se cumpere. Îi poți spune ca părinte: ”Uite, o să cumpărăm roșii, castraveți și pâine. Aș vrea să știi că nu cumpărăm nimic altceva, niciun dulce”.

Citește și:

Empatia, cheia comunicării eficiente cu copiii

Atunci când copilul cere ceva dulce, părintele e bine să empatizeze cu copilul. Totodată, experta în parenting mai spune că părinții nu trebuie să cedeze în fața capriciilor celor mici, însă nici să se impună cu prea multă autoritate nu e o variantă bună. Urania Cremene susține că întotdeauna trebuie să se vină cu o alternativă, mai ales în materie de dulciuri.

În loc de prea multă ciocolată, părinții ar putea să îi obișnuiască pe pruncii lor cu preparate culinare ceva mai sănătoase, pentru ca micuții să vadă că există și alte variante de a-și satisface pofta de dulce.

„E normal să îți dorești ciocolată, e delicioasă, nu? Știm că ar mânca tone de ciocolată, că e super delicioasă, dar poate fi înlocuită, de exemplu, cu o plăcintă cu mere făcută acasă. Trebuie să oferim copilului o alternativă sănătoasă. Adevărul e că dacă avem această răbdare de a trece peste acest episod o dată, de două ori și copilul știe că părintele empatizează cu el, nu ridică tonul, dar nici nu cedează, nu se va mai întâmpla tipul ăsta de interacțiune. Copilul va înțelege că dacă părintele va spune „Da” e „Da”, iar „Nu” e nu!”, conchide Urania Cremene.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨