Specialiști în nutriție recomandă precauție la consumul ouălor de Paște după sărbători

Data actualizării: 20 iulie 2025

Ouăle de Paște reprezintă un simbol cu tradiție puternică în cultura românească. Traditia de a pregati si a da ouă roșii de Paște este un obicei iubit de toți românii. Însă, deși ouăle sunt printre cele mai sănătoase și hrănitoare alimente, specialiștii în nutriție avertizează cu privire la consumul acestora după o perioadă îndelungată de la vopsire.

De ce durata de păstrare a ouălor este importantă?

Ouăle sunt bogate în proteine și nutrienți esențiali, având numeroase beneficii pentru creier, sistem imunitar, vedere și oase. Cu toate acestea, nu au un termen de valabilitate nelimitat. Specialiștii avertizează că nu trebuie păstrate în frigider mai mult de o săptămână, atâta timp cât sunt ținute într-un recipient etanș, pe raftul din interior al frigiderului. Ouăle fierte nu ar trebui congelate, deoarece textura lor va fi afectată, devenind apoase și neplăcute. Ouăle crude, în schimb, pot fi ținute chiar și pentru cinci săptămâni, fără a fi spălate, pentru a nu îndepărta stratul care protejează coaja.

Testarea ouălor pentru a determina dacă sunt bune de consum

Chiar dacă nu a trecut o săptămână de când ai pregătit ouăle de Paște, este recomandat să faci un test suplimentar. Dacă acestea au coaja lipicioasă sau au un miros neplăcut, nu este indicat să le consumi. În plus, ouăle sunt o sursă valoroasă de proteine, grăsimi bune și o mulțime de vitamine și minerale. Ouăle au în compoziție și colină – un nutrient important pentru buna funcționare a creierului și a inimii. Cercetările recente arată că, atunci când sunt consumate cu măsură, nu cresc riscul de boli cardiovasculare, contrar ideilor mai vechi.


Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨