Regula de 5 secunde: Cât de sigură este consumarea unui aliment scăpat pe jos

Pentru mulți dintre noi, regula de 5 secunde este una familiară. Aceasta spune că dacă un aliment este scăpat pe jos și este ridicat în mai puțin de 5 secunde, acesta poate fi consumat fără griji. Dar cât de sănătos sau sigur este acest obicei?
Regula de 5 secunde la test
Nicholas Aicher, un analist senior în controlul calității, a decis să testeze această teorie populară. Aicher a efectuat un experiment pentru a vedea cât de multe bacterii ajung pe un obiect în funcție de cât timp stă pe jos. Timpul a variat de la mai puțin de o secundă până la un minut întreg.
În experimentul său, Aicher a folosit o bucată de plastic pe care a lăsat-o pe jos, apoi a incubat-o pentru a observa dezvoltarea bacteriilor. Rezultatele au fost surprinzătoare.
Am crezut că oamenii ar găsi amuzant să afle câte lucruri scârboase ne scapă zilnic. Se pare că și 0 secunde e prea mult
Concluzii surprinzătoare
Rezultatele experimentului au arătat că, chiar și în mai puțin de o secundă, plasticul prezenta bacterii vizibile. Proba lăsată timp de 10, 20 și chiar și 30 de secunde a avut și mai multe bacterii. Aceste descoperiri pun sub semnul întrebării siguranța regulii de 5 secunde.
Postarea lui Aicher a generat un val de reacții în mediul online. Sunt persoane care au spus că nu vor consuma niciodată un aliment care a căzut pe jos, fie că a stat acolo chiar și o secundă. Alte persoane în schimb au dezvăluit că încă din copilărie s-au bazat pe regula de 5 secunde și nu au avut probleme.
Decizia de a respecta sau nu regula de 5 secunde rămâne la latitudinea fiecăruia. Însă, este important de menționat că, în lumina acestui experiment, poate fi necesară o reevaluare a acestei practici.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨