Ciorba de miel la masa de Paste: secretul gospodinelor din Ardeal pentru un gust autentic

Data actualizării: 18 aprilie 2025

La masa de Paste, ciorba de miel este un preparat nelipsit. Gospodinele din Ardeal au un mod aparte de a o prepara, astfel încât să iasă cu adevărat gustoasă. Ce o face atât de specială este felul în care este pregătită – cu ingrediente bine alese și timp acordat fiecărui pas, astfel încât gustul cărnii și al legumelor să se simtă din plin.

Ingrediente și mod de preparare

Pentru această rețetă vei avea nevoie de 1 kg de carne de miel (preferabil cu os și cap), 3 morcovi, o legătură de pătrunjel, o țelină mică, o ceapă mare, 2 cepe verzi, 1 cățel de usturoi, 300 ml smântână lichidă, 3 gălbenușuri de ou, 2 linguri de ulei, 3 linguri de orez, 3 linguri de oțet, 1 lingură de făină, o frunză de dafin, o legătură de leuștean proaspăt, precum și piper și sare, după gust.

Carnea de miel se pune la fiert, la foc mic, într-o oală mare cu apă rece, împreună cu o lingură de oțet și sare. Între timp, se pregătesc legumele: morcovul se rade, iar țelina, ceapa și ceapa verde se toacă mărunt. Într-o tigaie, se pune puțin ulei la încins și se adaugă legumele, călindu-le până se înmoaie și capătă o culoare aurie.


Finalizarea ciorbei de miel

După aproximativ o oră, când carnea este aproape fiartă, se adaugă legumele călite, frunza de dafin, boabele de piper și leușteanul tocat mărunt. Într-un vas separat, se bat gălbenușurile cu smântâna lichidă. Pentru a preveni ca ouăle să se coaguleze, se adaugă treptat câteva polonice din supa fierbinte, amestecând continuu. După ce se omogenizează, se toarnă cu grijă amestecul în oală, având grijă ca lichidul să nu fiarbă prea tare, pentru a evita coagularea rapidă a ouălor.

Citește și:

Spre final, se adaugă în ciorbă orezul spălat și mărarul proaspăt tocat pentru un plus de aromă. Astfel, ciorba de miel este gata de servit, aducând la masa de Paste gustul autentic al Ardealului.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨