Soimul calator, pradatorul teribil care a inceput sa cuibreasca si in orasele Romaniei

Soimul calator, o creatura rara si un pradator teribil, a fost observat pe teritoriul Romaniei. Aceasta pasare este recunoscuta pentru viteza sa incredibila, fiind considerata cel mai rapid animal de pe planeta. Cu toate ca prefera locurile naturale, a inceput sa cuibreasca si in orase.
Caracteristicile soimului calator
Soimul calator este o specie de pasare din familia falconidelor. Una dintre abilitatile sale remarcabile este viteza cu care zboara sau coboara. Potrivit specialistilor, pasarea zboara cu aproximativ 380 km/h, fiind cel mai rapid animal de pe planeta. Este o pasare rapitoare de talie medie, femela fiind mult mai mare decat masculul cu 15 – 20%. Lungimea corpului acestei pasari este de 38 – 51 cm, iar greutatea medie este de 550 – 1500 de grame. Anvergura aripilor soimului calator este cuprinsa intre 89 si 113 cm.
Soimul calator se numara printre speciile cu cea mai larga raspandire pe planeta si se intalneste pe toate continentele, in afara de Antarctica. In Romania, soimul calator cuibrește in zonele inalte si muntoase si prefera zonele calcaroase. In zona Carpatilor Occidentali sunt cele mai multe efective. La noi in tara, soimul calator este o specie sedentara, dar cu miscari ample, mai ales in cazul exemplarelor tinere. Iarna sunt prezente in orase, fiind atrase de sursele de hrana, mai ales de porumbei.
Alimentatia soimului calator
Soimul calator este necrofag, dar se hraneste, in general, cu porumbei sau cu alte pasari de talia acestora. Obisnuieste sa vaneze in zori si la asfintit si poate repera un porumbel in zbor de la o distanta care depaseste 8 kilometri. In zonele de litoral, aceste pasari se hranesc cu specii marine, precum petreli sau pescarusi. Consuma, mai rar, si alte tipuri de prada, cum ar fi micromamifere, inclusiv lilieci, soparle sau insecte de talie mare. In fiecare zi, specia are nevoie de 100 de grame de hrana.
In luna martie 2025, soimul calator a fost observat pe teritoriul Romaniei. Un exemplar a fost vazut si pe 23 februarie, in Mamaia-Sat, judetul Constanta. Pe 12 februarie, a fost observata in Sandulesti, judetul Cluj.
Soimul calator a inceput sa cuibreasca si in orase. In Europa, perioada de reproducere incepe in februarie – martie, dar si in aprilie, la latitudini mai mari. Femelele depun 3 – 4 oua, pe care le clocesc timp de 29 – 32 de zile. Dupa 35 – 42 de zile, puii parasesc cuibul, fiind deja apti de zbor. Perechile cuibaresc izolat, iar marimile teritoriilor variaza in functie de disponibilitatea hranei.
In multe zone de pe glob, specia este folosita pe scara larga la soimarit. Columbofilii vad soimul calator ca pe o amenintare pentru porumbeii voiajori, asa ca practica braconajul. Un lucru interesant despre soimul calator este faptul ca ochiul acestuia este mai mare decat cel al omului. Pasarea isi observa hrana de la altitudini de 300 de metri.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨