Descoperirea moștenirii necunoscute: Acțiuni din Cuponiada anilor ’90

Dacă vă întrebați dacă ați moștenit acțiuni de la părinți sau bunici în cadrul Cuponiadei din anii ’90, există o metodă simplă care vă permite să verificați acest lucru. Cuponiada a fost denumirea acordată perioadei cuprinse între anii 1991-1994, când, în urma Marii Privatizări în Masă, toată populația majoră, care împlinise 18 ani, a primit acțiuni în cadrul fabricilor și uzinelor din România.
Un număr surprinzător de acționari
În prezent, în evidențele Depozitarului Central încă mai figurează 8 milioane de români care au devenit investitori în timpul Cuponiadei. Mulți dintre aceștia probabil au uitat că dețin acțiuni, având în vedere că nu au primit nicio înștiințare cu privire la aceste dividende. Alții, în schimb, au decedat și nu au mai apucat să comunice mai departe existența acestor acțiuni. Aceste dividende nu dispar, chiar dacă nu sunt folosite. Ele ‘așteaptă’ să fie revendicate, iar românii pot verifica foarte simplu dacă se află în evidențele Depozitarului Central.
Cum să aflați dacă ați moștenit acțiuni
Pentru a afla dacă ați moștenit acțiuni din timpul Cuponiadei, trebuie să vă adresați direct notarilor publici. Doar aceștia pot furniza sumarul de cont care atestă toate deținerile, inclusiv obligațiuni, acțiuni sau titluri de stat. Extrasul de cont de la Depozitarul Central se obține doar după ce s-a achitat o taxă de 6 lei pentru fiecare societate la care defunctul a avut acțiuni. Pentru obținerea tuturor datelor despre acțiunile și companiile la care figurează, trebuie plătită o taxă de 18 lei pentru solicitare. Pentru a intra în posesia acțiunilor deținute de defunct, trebuie să depuneți o cerere la Depozitarul Central. Aceasta trebuie însoțită de actele necesare care să ateste calitatea de moștenitor. Transferul acțiunilor în contul moștenitorului se face contra unei taxe de 20 lei. Aceasta se percepe pentru fiecare societate la care defunctul deținea acțiuni. Pe lângă acțiunile defunctului, moștenitorii mai pot primi și dividendele care i s-ar fi cuvenit defunctului, dar care nu au fost încasate. După înregistrarea transferului de proprietate a acțiunilor în contul moștenitorului, acesta trebuie să solicite Depozitarului Central efectuarea procedurilor necesare pentru încasarea dividendelor.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨