Pericolele alimentare dupa sarbatori: atentie la zahar si sare

Data actualizării: 22 aprilie 2025

Pericolele alimentare ne pândesc în orice moment, dar mai ales după sărbători. Sorin Mierlea de la Infocons avertizează consumatorii să fie atenți la ce consumă după festinul de Paște. Pericolele alimentare la care suntem expuși după sărbătorile de Paște sunt mai frecvente decât am crede.

Pericolele alimentare după Paște

După un post de șase săptămâni, consumatorii sunt tentați să cumpere, peste măsură, pentru masa de Paște. Aceasta este o greșeală des întâlnită, ca rezultat fiind mâncarea aruncată sau ținută în condiții improprii. De asemenea, pentru adepții comenzilor online, delegatul Infocons explică ce arată statisticile realizate pe diverse preparate. Se pare că zahărul și sarea sunt mult peste media admisă. O ciorbă conține o cantitate mai mare de zaharuri decât o băutură carbogazoasă.

„Acum, dacă tot a trecut postul ar trebui să fim mult mai atenți și mai responsabili cu ceea ce consumăm. Din păcate, pe evaluările, statisticice și studiile realizate de cei de la Infocons am văzut că putem găsi ciorbă cu mai mult zahăr decât o băutură carbogazoasă. Putem găsi mâncare gata preparată cu sare, mai mult decât consumul pentru o săptămână. Ceea ce ar putea să ducă, pentru fiecare dintre noi, dar mai ales pentru copiii, nepoții, bunicii și părinții noștri, la probleme de sănătate extrem de grave. Din această perspectivă, comanda online de mâncare gata preparată trebuie eliminată.”, a declarat Sorin Mierlea, pentru FANATIK.

Soluții pentru mâncarea achiziționată peste măsură

Reprezentantul legal Infocons ne sfătuiește ce soluții avem în cazul în care avem mâncare achiziționată, peste măsură. Ca să nu risipim banii și alimentele, trebuie să avem în vedere depozitarea corectă. De asemenea, în ceea ce privește produsele care nu sunt conforme cu legile de protecție a consumatorului, Sorin Mierlea ne îndeamnă să le verificăm prin aplicația pusă la dispoziție de Protecția Consumatorului.


„Mai ales în perioada aceasta după Paște, în care euforia cumpărăturilor dinaintea Paștelui ne-a umplut frigiderul, cămara atât nouă, cât și vecinilor și prietenilor noștri, cred că ar trebui să fim foarte atenți la modul de depozitare al produselor. Coroborat cu termenul de valabilitate să nu ne trezim cu produse care, prin depozitare incorectă, să ne facă rău. Și nu, în ultimul rând, faptul că, din păcate, sunt sute de alerte de produse periculoase și neconforme în ultimele două săptămâni. De la creme și jucării, până la haine și tot felul de gageturi electronice și electrocasnice. De la produse de îngrijire corporală, până la mobilier, de la perdele, până la covoare. Așa că fiecare dintre noi, să fim mai atenți și mai responsabili cu ce cumpărăm. Sau dacă am cumpărat sau am primit ceva cu ocazia sărbătorilor de Paște, n-ar fi rău să verificăm, în aplicația gratuită de protecție a consumatorilor la nivel european Infocost. Acolo avem toate alertele în timp real, inclusiv fotografia. Un produs aflat în sistemul de alertă înseamnă că are o incidență asupra stării de sănătate sau a integrității corporale, a noastră sau a copiilor noștri.”, a mai punctat Șeful de la Protecția Consumatorilor.

Sorin Mierlea, despre inițiativele lui Cristian Popescu Piedone În ceea ce privește actele întreprinse de Cristian Popescu Piedone în ultimele luni, de când este la șefia ANPC, Sorin Mierlea, reprezentant legal Protecția Consumatorilor, e de părere că sunt binevenite.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨