Ilie Bolojan avertizează că guvernul riscă devină „o agenție de plăți”: „Am cheltuit mai mult decât ne-am permis”

Ilie Bolojan trage un semnal de alarmă privind riscul ca România să transforme Guvernul într-o simplă „agenție de plăți”, din cauza dezechilibrului bugetar grav acumulat în ultimii ani. Aflat în postura de președinte interimar, Bolojan susține că țara a trăit pe datorie prea mult timp și că este nevoie de reforme urgente pentru a evita blocarea funcționării statului.
Guvernul riscă să rămână fără spațiu de manevră
Într-un interviu acordat publicației ebihoreanul.ro, Ilie Bolojan a declarat:
„Este doar o perioadă de timp până la care costul dobânzilor va fi atât de mare încât efectiv guvernul va fi o agenție de plăți, nu va mai putea face nimic pentru că nu va mai avea spațiu de mișcare și practic vom ajunge cu spatele la zid”
Acesta a amintit că România a cheltuit constant peste posibilități și că politicienii nu mai pot ignora realitatea financiară a statului.
„Lumea politică are aceste date și cred că orice om politic responsabil înțelege că ani de zile am cheltuit mai mult decât ne-am permis”, a spus Ilie Bolojan.
În opinia sa, măsurile necesare includ:
- reducerea cheltuielilor bugetare
- creșterea încasărilor la buget
- combaterea evaziunii fiscale
- utilizarea eficientă a fondurilor europene
România a înregistrat în 2024 un deficit bugetar de 9,28% din PIB, conform metodologiei ESA, mult peste prognozele guvernului și peste deficitul de 8,65% din PIB calculat după standardul național (cash).
„Este evident că trebuie făcute corecții pentru că altfel, presupunând că nu vom face nimic, nu vom face decât să ne împrumutăm tot mai mult”, a adăugat Ilie Bolojan.
El a subliniat că, fără intervenții, presiunea pe buget va deveni imposibil de gestionat.
Pe lângă aspectele financiare, Ilie Bolojan a transmis un mesaj oficial cu ocazia Zilei Forțelor Terestre:
„În numele statului român, mulțumesc întregului personal militar și civil pentru modul în care își desfășoară exercițiile militare și misiunile de luptă, alături de aliații și partenerii noștri”
El a adus un omagiu veteranilor de război și celor care și-au pierdut viața în conflicte.
Referindu-se la situația internațională, Ilie Bolojan a evidențiat faptul că România trece printr-o perioadă dificilă cauzată de războiul din Ucraina.
„Traversăm o perioadă complicată generată de războiul din Ucraina, ce afectează securitatea regiunii noastre, iar Forțele Terestre, împreună cu celelalte forțe din Armata României și alături de aliații noștri, au un rol decisiv în descurajarea și apărarea Flancului Estic”
Președintele interimar a declarat că este nevoie de continuarea programelor de modernizare a armatei.
„Pentru aceasta, în afara programelor de înzestrare cu mijloace de luptă derulate până în prezent, este nevoie să continuăm procesul de modernizare a Armatei României prin majorarea etapizată a bugetului destinat apărării și achiziția de tehnică militară de ultimă generație, prin întărirea industriei naționale de apărare și prin creșterea nivelului de instruire”, a precizat Ilie Bolojan.
Bolojan a reafirmat că dificultățile economice trebuie abordate cu responsabilitate politică.
„Trebuie să fii realist și să înțelegi ceea ce este bine”, a spus el, explicând de ce a ales să nu candideze la președinție.
Conform Eurostat, România a depășit limitele de deficit bugetar acceptate la nivel european, ceea ce face necesară o intervenție fiscală rapidă.
Bolojan a avertizat că, în lipsa acestor intervenții, statul nu va mai putea investi sau dezvolta proiecte.
Declarațiile vin într-un moment critic pentru România, confruntată simultan cu probleme financiare și amenințări la securitatea regională.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨