Copacul exotic ce defieaza clima Romaniei: rezista mai bine decat piersicul sau caisul

Data actualizării: 26 aprilie 2025

Se pare că există copaci exotici care pot să reziste la ger și la secetă în România. Mai mult de atât, aceștia produc fructe în cantități cât se poate de generoase și până și localnicii sunt uimiți.

Un copac exotic a reușit să reziste la secetă și ger în România

După cum este bine cunoscut deja, în România au ajuns să fie cultivați numeroși arbori exotici. Găsim în unele orașe din țară, în special pe litoral, inclusiv palmieri, care se pare că rezistă cu brio și la perioade mai reci. Specialiștii de la Dăbuleni au aflat că atât fisticul, curmalele, cât și kaki pot să reziste la secetă, dar și la ger, chiar mai bine decât piersicii ori caișii.

Specialiștii testează specii exotice pe pământul românesc

De câțiva ani, specialiștii testează diferite specii exotice pe pământul românesc. Și într-adevăr, rezultatele i-au uimit. Dincolo de faptul că acești arbori rezistă, recolta e și ea una generoasă.


Aurelia Diaconu, directorul Stațiunii de Cercetare Dăbuleni, a venit cu detalii în acest sens. Sursa citată spune că arborii au reușit să reziste la ger și la secetă și au reușit de asemenea să ofere o recoltă bogată. Iar fructele vândute nu sunt chiar atât de scumpe.

Arborele de curmal produce o recoltă cât se poate de generoasă. Fermierii au început să cultive curmalele de câțiva ani buni. Spre exemplu, anul trecut au fost recoltate chiar și 20 de kilograme doar de la un singur pom. Fructele s-au vândut cu 16 lei kilogramul.

Citește și:

Una dintre reprezentantele Stațiunii de Cercetare Dăbuleni a confirmat la rândul ei că temperaturile care s-au tot schimbat în ultima vreme au afectat culturile de piersic, dar și pe cele de cais. De cealaltă parte, se pare că arborii exotici au rezistat.

Menționăm faptul că doar în Dăbuleni, în stațiunea de cercetare se află în prezent nu mai puțin de 30 de specii exotice.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨