Decizia PNL cu privire la guvernare și candidatul pe care îl susține. Este cutremur total în politica din România

Liderii Coaliției se reunesc astăzi într-o ședință considerată crucială pentru soarta alianței, după rezultatul slab obținut la alegerile de duminică. UDMR, prin vocea lui Kelemen Hunor, a fost primul partid care și-a declarat sprijinul pentru Nicuşor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale.
PNL urmează să dea și el un vot formal de susținere în cadrul ședinței Biroului Politic. La PSD, în schimb, atmosfera este tensionată, iar situația internă a partidului e descrisă ca fiind una fără precedent.
Sub presiune și acuzații, conducerea PSD riscă să se destrame
Imediat după închiderea urnelor și publicarea exit-poll-urilor, în PSD au început să apară tensiuni majore. Liderii formațiunii și-au aruncat acuzații că nu s-a făcut mobilizarea necesară pentru candidatul Crin Antonescu în ziua votului. Marcel Ciolacu, președintele partidului și prim-ministru, este vizat de critici tot mai dure, iar unele surse spun că ar putea fi forțat să renunțe la ambele funcții. Un prim apel public pentru demisie a venit chiar duminică seară din partea președintelui PSD Buzău, Constantin Toma, în direct la Antena 3 CNN.
„Și așa cum spunea domnul Stănescu, cel mai ascultat om din PSD, plecăm cu toții acasă dacă Crin Antonescu nu ajunge în finală. Deci mă aștept ca toată lumea să plece acasă, conducerea partidului, bineînțeles. Și președintele partidului și cei care sunt pe lângă el.”
Primarul din Buzău a subliniat că formațiunea are nevoie de o schimbare radicală:
„Trebuie o reformare totală a PSD pentru că sunt cele mai proaste rezultate din istorie. Din astfel de victorii o să se aleagă praful de această organizație teoretic cea mai puternică din România.”
În continuarea declarației sale, Toma a precizat că întreaga echipă de conducere ar trebui să demisioneze și că PSD trebuie să organizeze alegeri interne pentru a aduce lideri noi:
„Trebuie să plece toată echipa de conducere a PSD și trebuie noi alegeri în PSD cu oameni care să reformeze PSD.”
El a reamintit că a cerut și în trecut schimbări de conducere, fără succes:
„Am cerut acum demisia la dumneavoastră (demisia lui Marcel Ciolacu n.red), am fost primul care a cerut demiterea lui Victor Ponta și nu m-a ascultat nimeni. În prima ședință de Consiliul Politic Național m-am ridicat am luat cuvântul și nu a fost nicio reacție. Ce să mai spui? Indiferent ce spui n-ai niciun câștig. Eu sper să ne trezim și să-l ascultăm pe cel mai ascultat om din PSD, Paul Stănescu, plecăm toți acasă.”
Întrebat cine ar trebui să-și dea demisia, Toma a răspuns clar:
„Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Mihai Tudose. Bineînțeles și Daniel Băluță.”
Luni, la ora 13.00, este programată o ședință a Coaliției, în paralel cu una a conducerii PSD, în care partidul trebuie să decidă cum se poziționează în turul doi. Întrebarea-cheie rămâne: îl va susține PSD pe George Simion sau pe Nicușor Dan? Deși Victor Ponta a strâns peste un milion de voturi, voturi venite în mare parte de la electoratul PSD, decizia oficială a partidului ar putea duce la rupturi în interiorul Coaliției.
Dacă PSD va merge pe mâna lui Simion, asta ar implica automat o colaborare cu AUR, contrar angajamentelor făcute de Marcel Ciolacu la nivel intern și internațional. Pe de altă parte, susținerea lui Nicușor Dan, deja anunțată de UDMR și iminentă din partea PNL, ar izola PSD în actualul context politic.
Mulți membri ai partidului consideră că Victor Ponta, revenit în prim-plan, ar putea prelua frâiele formațiunii și o va orienta către o agendă suveranistă. Alianța cu George Simion ar putea să-i ofere lui Ponta șansa de a redeveni prim-ministru.
Constantin Toma a precizat că, din punctul său de vedere, PSD a avut de fapt doi candidați în această competiție electorală: Crin Antonescu și Victor Ponta.
„George Simion a câștigat peste tot, noi suntem câștigători la Buzău, Crin Antonescu plus Ponta avem 41,5%. Noi am avut doi candidați așa este. Domnul Ponta a fost asimilat ca și al PSD. M-am implicat în această campanie cu mii de înjurături pentru că l-am susținut pe Crin Antonescu și m-am trezit cu această bombă extraordinară.”
De asemenea, el a adăugat că ar fi potrivit ca PSD să iasă de la guvernare. Totuși, întrebat dacă Victor Ponta ar trebui să preia conducerea partidului, Toma a răspuns fără ezitare: „Doamne ferește.”
Cu privire la ipoteza unui Guvern format din PSD și AUR, cu Ponta lider în PSD, primarul a spus:
„Doamne ferește! Doamne ferește, încă o dată! Da, da, da domnul Stănescu să fie întrebat. Vă spun din tot sufletul, suntem foarte amărâți, chiar am muncit, din păcate niciun fel de reformă.”
Referitor la o eventuală susținere declarată de PSD pentru Nicuşor Dan, Constantin Toma a avertizat că o astfel de mișcare ar putea avea efecte negative asupra scorului electoral:
„Părerea mea să nu anunțe nimic, că dacă anunță că-l susține pe Nicușor Dan din cât a ieșit va ieși la jumătate. Deci mai bine să nu anunțe nimic.”
În acest context, PSD se află într-un punct de cotitură, în care orice decizie poate duce fie la prăbușirea actualei structuri de conducere, fie la reconfigurarea totală a partidului. Cu susținerile partenerilor din Coaliție deja îndreptate către Nicuşor Dan, PSD riscă să rămână izolat dacă nu ia rapid o decizie clară privind poziționarea în turul al doilea.
Luni, în ședințele programate, social-democrații vor trebui să decidă nu doar pe cine vor sprijini în continuarea cursei prezidențiale, ci și dacă mai rămân uniți sub actuala conducere sau urmează valul de demisii cerut tot mai vocal din interiorul partidului.
Care sunt noile sume care vor intra pe cardurile de alimente. Data la care va fi livrata noua tranșă de bani
Se dă a 13-a pensie înainte de Paște 2025! Despre ce sumă de bani este vorba? Marcel Ciolacu: „Am decis în coaliţie acordarea unui sprijin financiar”
Elevii care vor primi 352 de lei în luna martie: Cum se calculează și care este cuantumul minim al burselor în 2025
Conținutul publicat pe dinpopor.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨